Gustav Fridolin: De slipper inte oss

Nervpirrig balansgång vid spärren slutade med jubel på Miljöpartiets valvaka – trots en rejäl nedgång och en ny tillvaro som minsta riksdagspartiet. Språkrören vill "knäcka koden" för att det inte ska kosta så mycket att ingå en regering.

ANNONS
|

- När vi gick in i regeringsmakten förstod vi att det kommer att kosta på. Vi tog ett ansvar och har gjort de största miljö- och klimatreformerna i Sveriges historia, och det är vi väldigt stolta över, säger språkröret Isabella Lövin till TT.

Med nästan 6000 distrikt (av 6004 totalt) räknade ser MP ut att landa på 4,3 procent.

- Valvakorna började med att kristdemokrater och sverigedemokrater satt och hånlog och sade "nu slipper vi de där miljöpartisterna". Men de slipper inte oss, säger språkrörskollegan Gustav Fridolin från scenen på valvakan – och möter ännu mera jubel.

ANNONS

- Ja, Sverigedemokraterna går framåt. Men ni ska inte stå och festa som att ni äger Sverige.

Tackar L och C

Och så riktar han ett tack till partiledarna Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

- Det finns så många människor runt om i landet som slitit med att ta diskussioner för medmänsklighet och mot rasism. Vid fikabord, i kommentarsfält och i partiledardebatter. Vi har jobbat tillsammans med statsministern och Jonas Sjöstedt, men också med Annie Lööf och Jan Björklund, säger Gustav Fridolin till TT.

4,3 procent är 0,1 procentenheter bättre än resultatet i SVT:s vallokalsundersökning som presenterades tidigare på kvällen. SVT:s siffra bemöttes med stor tystnad på valvakan med bubbel och vegetarisk buffé, och många miljöpartister fick hålla andan under rösträkningen.

Timmarna gick, hoppet fanns kvar – och när tusentals distrikt räknats pustade många ut över fortsatta mandat i riksdagen. Men språkrören medger att valresultatet inte är det man önskat sig.

ANNONS

Fridolin förklarar att man behöver "knäcka koden" för att kunna vara med i en regering och ingå överenskommelser samtidigt som väljare respekterar att man inte alltid kommer hela vägen fram.

- Det där blir ingen lätt resa, men jag tror att den gröna partifamiljen är den som behöver hitta vägen att göra det, säger Fridolin till TT.

"Tittar på oss"

TT: Varför har ni inte lyckats bättre när det delvis varit klimatfokus under valrörelsen?

- Det är tydligt att man lyssnat till andra partier som haft andra förklaringsmodeller om hur man ska göra, säger Isabella Lövin, och beklagar att Miljöpartiet inte riktigt lyckats få fram sitt budskap.

- Vi har världens bästa klimat- och miljöpolitik och Sveriges behövs som ett föredöme i världen. Andra tittar på oss.

ANNONS

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, befarar under valvakan att det efter valet kan bli en kreativ tolkning bland partierna om vad det innebär att inte ge inflytande till Sverigedemokraterna.

- Något som de ju sagt att de inte ska. Men man kan ju också hoppas att det här bryter upp blockgränserna och att man får ett samarbete i den politiska mitten. Jag är själv ganska oförtjust i blockpolitik och har alltid varit, säger hon.

Vill fortsätta

Trots att regeringsmakten kan vara en förklaring till att Miljöpartiet tappat väljarstöd är språkrören beredda att fortsätta i regering.

- Vår utgångspunkt är att vi vill fortsätta, och om det rödgröna blocket blir större så utgår jag från att vi kommer att kunna fortsätta, säger Isabella Lövin.

Oro för att prislappen kan bli ytterligare väljartapp – om tiden i regering skulle fortsätta – verkar inte finnas för Gustav Fridolin, när TT ställer en fråga om partiet vågar ta risken för vad det hela kan kosta.

ANNONS

- Du tycker att det vore bättre om vi sitter vid sidan av och hoppas att det kommer något bättre tillfälle att möta klimathotet sedan? Nej, det tror inte jag.

TT

Fakta: Miljöpartiets tidigare val

2014: 6,9 procent

2010: 7,3 procent

2006: 5,2 procent

2002: 4,6 procent

1998: 4,5 procent

ANNONS