Migrationsöverdomstolen är en del av kammarrätten i Stockholm. Arkivbild.
Migrationsöverdomstolen är en del av kammarrätten i Stockholm. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson/TT

Gymnasielagen gäller inte för rattfyllerist

En ung man får inte uppehållstillstånd i Sverige för att fullfölja sin gymnasieutbildning eftersom han tidigare är dömd för bland annat rattfylleri och våldsamt motstånd. Den vägledande domen preciserar var gränsen går, enligt Migrationsverket.

ANNONS

Migrationsöverdomstolen motiverar sitt beslut med att mannen visserligen uppfyller kraven i gymnasielagen för att få uppehållstillstånd för att fortsätta sina gymnasiestudier, men att de brott som han har dömts för under sin tid i Sverige är så allvarliga att han ändå inte får stanna.

Mannen dömdes i fjol för våldsamt motstånd, olovlig körning, drograttfylleri och ringa narkotikabrott. Brotten begicks i slutet av 2017.

Ingela Fridström, kammarrättsråd på Migrationsöverdomstolen, förklarar att domen togs upp på högsta nivå eftersom brotten varken var för lindriga eller grova för att kunna ge en vägledning vid framtida beslut.

– De ligger på en nivå där man säger att våldsamt motstånd, en olovlig körning, ett rattfylleri och ett ringa narkotikabrott räcker för att vägra tillstånd. Om han hade kört mot stopplikt hade det absolut inte räckt, och hade det varit ett mycket grövre brott hade det inte kunnat ge mycket vägledning, säger Fridström.

ANNONS

Iréne Sokolow på Migrationsverkets presstjänst säger att domen började gälla direkt när den meddelades, men att den inte kommer att leda till att personer som redan har fått sina uppehållstillstånd får dem återkallade.

– Domen preciserar vilket krav som ställs när det gäller vandel när man ansöker om uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen, eftersom lagstiftaren inte hade preciserar det i själva lagrummet, men mer än så kan vi inte säga i dag, säger Sokolow.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

En ung man får inte uppehållstillstånd i Sverige för att fullfölja sin gymnasieutbildning eftersom han har dömts för bland annat drograttfylleri. Arkivbild.
En ung man får inte uppehållstillstånd i Sverige för att fullfölja sin gymnasieutbildning eftersom han har dömts för bland annat drograttfylleri. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och innebar att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier.

De som får uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå.

En person som fullföljt sin gymnasieutbildning har sex månader på sig att hitta ett jobb. Om personen gör det går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

För att få permanent uppehållstillstånd ställs en rad krav. Anställningen ska vara varaktig och möjliggöra försörjning under en längre tid.

ANNONS