Här är Försvarsmaktens alla flygplan

Till och från får man en skymt av svenska militära flygplan på himlen. Alla känner väl till Gripen men har du någonsin undrat över vilka andra slags plan det är som Försvarsmakten använder sig av? Då har du kommit rätt. Se hela listan om flygplanen som används inom det svenska försvaret.

ANNONS
|
Bild: Stefan Bennhage

JAS 39 Gripen

0
Svenska flygvapnets kronjuvel. Modellen är en Saab, motorn från Volvo och radarsystemet från Ericsson. Planet är multifunktionellt och kan användas för jakt-, attack-, och spaningsuppdrag.

Beroende på vilken modell är planet mellan 14 och knappt 15 meter lång, kan uppnå dubbla ljudhastigheten och flygas ungefär 3 000 kilometer.

Vapenmässigt kan planen avlossa både laser- och GPS-styrda bomber, målsökande robotar sam har en automatkanon Mauser 27 millimeter.

Sverige är för tillfället i full färd med utvecklingen av nästa modell, JAS 39 Gripen E.
Bild: Henrik Montgomery/TT

TP 84 Hercules

0
Efter Gripen det mest kända planet för den svenska befolkningen. Hercules-planet har flugits av Försvarsmakten sedan 60-talet och är ett militärt transportflyg som kan använda sig av flera olika typer av start- och landningsbanor.

Sverige har sex av dessa och planen är av den amerikanska modellen Lockheed Martin C-130. TP 84 Hercules klarar att lasta knappt 20 ton eller upp till 91 passagerare.
Bild: Andre' Caldenius

S 100 D

0
Försvarsmaktens två radarspanings- och ledningsflygplan går under namnet S 100 D. Planen är ombyggda Saab 340-modeller som har kraftigt modifierats med bland annat en rejäl radarantenn.

Med hjälp av planen kan Försvarsmakten upptäcka mål på långa avstånd och har kapaciteten att upptäcka kryssningsrobotar samt hovrande helikoptrar.
Bild: Försvarsmakten

S 102 B

0
Försvarsmaktens signalspaningsplan S 102 B har som främsta uppgift att samla ihop information till Försvarets Radioanstalt (FRA). Sverige har två av dessa och de har skapats genom en rejäl ombyggnation av det amerikanska jetflygplanet Gulfstream G4 S.

Planen används till teknisk signalspaning, vilket innebär att den plockar upp signaler från till exempel vapensystem, navigeringsutrustning och radar. All extra utrustning gör att planen väger tre ton mer än originalmodellen då de uppnår en vikt på 19 ton.
Bild: JOHAN NILSSON / TT

Boeing C-17

0
Sveriges tunga fraktflygplan som dessutom klarar långa distanser. Även TP 100 är en amerikansk modell, nämligen bestämt Globemaster III. Den här bjässen kan lastas med nästan 80 ton och kan transportera allt från stridsfordon, förnödenheter och soldater.

Planet kan manövrera trånga utrymmen på hjul och kan till och med utföra trepunktsvändningar. Modellen kan även tankas under tiden som den flyger.

Med sin längd på 53 meter och en spännvidd på 58 är det Svenska flygvapnets absolut största plan, men sanningen är att Sverige inte står som ensam ägare till sina tre stycken TP 100. Istället är man delägare med bland andra Finland och USA, och planen står stationerade i den ungerska staden Pápa.
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

TP 102

0
TP 102, eller under namnen Swedeforce 24 och Swedeforce 25, är Sverige motsvarighet till amerikanska Air Force One. Alltså planen som används vid transport av rikets högsta ledning och Kungafamiljen.

Planen är faktiskt av två olika modeller, en Gulfstream IV och en Gulfstream G550, vilket båda såklart är jetflygplan. Båda planen klarar flygningar till samtliga kontinenter och den sistnämnda modellen har en räckvidd på 12 500 kilometer, vilket är det längsta ett affärsjet kan flyga.

Båda planen tillhör Skaraborgs flygflottilj men har Arlanda flygplats som bas.
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

TP 100

0
Sverige har två flygplan under namnet TP 100, med extra beteckningarna A och C. Dessa plan är av svenska Saab-modellen 340 och används framförallt till att transportera personal eller material.

TP100A är dessutom utrustad med en högupplöst kamera för att kunna fullgöra Sveriges åtaganden inom Open Skies-avtalet, vilket är en internationell överenskommelse som innebär att länder kan utföra observationsflygningar över varandra.
Bild: Stefan Bennhage

SK 60

0
SK 60, eller Saab 105 som civilmodellen heter, är en riktig svensk klassiker. Sedan 60-talet har planet varit en viktig del av svenska stridspiloters utbildning och innan någon får chansen att flyga Gripen gäller först många övningstimmar i SK 60.

Modellen har dubbla jetmotorer, en maxfart på 890 kilometer i timmen och kan flygas på en höjd på 10 000 meter samt kan utrustas med raketer.

Källa: Försvarsmakten.
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS