Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skulle du känna igen din bästa vän på den här bilden? Med största sannolikhet är svaret ja. En ny studie visar att människor kan känna igen i genomsnitt 5 000 personer utifrån deras ansikten. Arkivbild.

Här går gränsen för hur många du känner igen

Hur många ansikten känner du igen? Troligtvis omkring 5 000 men för vissa kan det röra sig om det dubbla. För ett fåtal är siffran dock i princip noll, de lider av ansiktsblindhet.

Mamma, pappa, Barack Obama, Marilyn Monroe, din bästis, hennes kusin, klassläraren i lågstadiet och Elvis Presley. Människor har en fantastisk förmåga att känna igen ansikten. Bättre än vad man tidigare trott, visar en studie som har genomförts av forskare vid University of York.

Enligt forskarna kan en människa känna igen mellan 1 000 och 10 000 ansikten, med ett snitt på omkring 5 000.

- Vi blev ganska förvånade över hur högt de högsta siffrorna nådde, säger Mike Burton, psykologiprofessor som har lett studien, till tidningen The Guardian.

Förbryllande förmåga

Denna förmåga förbryllar en smula eftersom den inte har någon rimlig evolutionär förklaring. Under större delen av vår arts historia har människor levt i grupper om något hundratal individer och träffat högst några hundra personer under en livstid.

Att vi trots det har förmågan att särskilja tusentals olika ansikten kan vara en bieffekt av den stora betydelse förmågan har haft för vår överlevnad.

- Jag tror att det var oerhört viktigt att kunna känna igen vän från fiende, och det är förstås lika viktigt i dag, säger Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet till TT.

- Vi är också väldigt duktiga på att se om en person är arg eller glad och tillmötesgående, säger Olson.

Besvärligt tillstånd

Medan de som nådde bäst resultat i den brittiska studien kunde känna igen 10 000 personer utifrån ansiktet finns det människor som knappt känner igen sig själva i en spegel. Enligt The Guardian kan omkring två procent av befolkningen lida av prosopagnosi, eller ansiktsblindhet.

- Det är ett tillstånd som innebär oförmåga att känna igen ansikten och det är väldigt besvärligt för människor som lever med det, säger Lars Olson.