Azita Eriksson klipper av sitt hår under en demonstration i Stockholm till stöd för protesterna i Iran.
Azita Eriksson klipper av sitt hår under en demonstration i Stockholm till stöd för protesterna i Iran. Bild: Fredrik Persson/TT

Hårklippning i protest mot iranska regimen

Demonstranter samlades på Sergels torg i Stockholm på lördagen för att visa de protesterande iranska kvinnorna sitt stöd. Några av dem klippte sitt hår, precis som kvinnor har gjort i Iran.
– Jag tror verkligen på frihet den här gången, sade Isabella Soroori.

ANNONS
|

Azita Eriksson har likt många kvinnor i Iran klippt sitt hår i offentligheten i protest mot den iranska regimens förtryck.

– Jag har gjort det för att stödja alla kvinnor i Iran som inte har någon frihet, som dör varje sekund, sade Azita Eriksson till TT.

Hon berättade att hennes släktingar i Iran är ute och protesterar.

– De är på gatorna nu. Alla. En av dem är tyvärr hemma, för de har skjutit henne under demonstrationen.

Hårdför moralpolis

Protesterna bröt ut efter det att 22-åriga Mahsa Amini, som gripits av den islamiska diktaturens hårdföra moralpolis, dog i häktet i förra veckan. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt. Säkerhetsstyrkor har skjutit skarpt mot demonstranter i Iran och flera har dödats.

ANNONS

Vid demonstrationen i Stockholm viftades iranska flaggor i luften, folk klappade i händerna och höll i plakat med Mahsa Aminis namn. Isabella Soroori kom till demonstrationen för att hon var tvungen, sade hon.

– Folk riskerar sina liv i Iran. Vi gör det absolut minimala vi kan på avstånd.

Kraft i protesterna

Hennes föräldrar har inte hört från bekanta på flera dagar, sedan internet begränsats. Trots den iranska regimens repression ser Isabella Soroori ändå ljust på framtiden.

– Vi har haft många uppror och revolt, men det här är av en helt annan kaliber. Jag tror verkligen på frihet den här gången. Det är en helt annan typ av revolution, sade hon.

Även Magid, som också deltog i demonstrationen, har goda förhoppningar om vad som väntar i Iran.

– Jag hoppas verkligen att det blir ett demokratiskt land, och att man helt enkelt kan vara fri, kvinnor kan välja hur de klär sig, sade han.

Protesterna i Iran väcker känslor världen över och stödprotester har anordnats i flera olika länder. Flera demonstrationer har arrangerats i Sverige under de senaste dagarna. På lördagen hölls även en demonstration i Köpenhamn i Danmark.

En slöja bränns under en demonstration på Sergels torg.
En slöja bränns under en demonstration på Sergels torg. Bild: Fredrik Persson/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS