När polisen gjorde ett tillslag mot fusknätverket hittade man bland annat telefoner som var uppkopplade i gruppsamtal, för att provdeltagarna skulle få rätt svar på frågorna. Arkivbild.
När polisen gjorde ett tillslag mot fusknätverket hittade man bland annat telefoner som var uppkopplade i gruppsamtal, för att provdeltagarna skulle få rätt svar på frågorna. Arkivbild. Bild: Polisen förundersökningsprotokoll

Högskoleprovsligan fälls igen

Tre män dömdes tidigare till fängelse för att ha sålt fuskpaket till personer som ville ha toppresultat på högskoleprovet. Domen ogiltigförklarades på grund av jäv och när hela förhandlingen nu tagits om döms ligan på nytt – men till betydligt kortare straff.

ANNONS

Mitt under pågående högskoleprov våren 2018 slog polisen till mot fuskligan. Då hade man under några intensiva veckor utrett och spanat på de misstänkta, efter att man fått in en anmälan om att det pågick ett omfattande och organiserat fusk med proven.

Huvudpersonerna bakom fusket, som tillsammans drev firman HP-hjälpen som sålde fuskpaket till provdeltagare runt om i landet, döms nu till mellan två och tre och ett halvt års fängelse av Norrköpings tingsrätt.

Männen döms för medhjälp till osann försäkran, grovt brott, och även för bland annat bokföringsbrott och skattebrott då de inte bokfört och redovisat inkomsterna från verksamheterna. Två av männen döms också för penningtvättsbrott. Även en 32-årig kvinna döms för penningtvättsbrott till villkorlig dom och böter.

ANNONS

Kortare straff

Ytterligare en person, en 57-årig man, döms för att ha hjälpt till i verksamheten och får villkorlig dom. Tingsrätten dömer också 23 provskrivare som utnyttjat fusktjänsterna för grov osann försäkran till villkorlig dom och böter.

I den tidigare domen dömdes huvudmännen till fängelse i mellan tre och ett halvt och sex år, vilket är betydligt längre straff än vad som nu dömts ut. Förklaringarna till det är flera, enligt rådman Magnus Dahlberg.

– Vi har inte haft har riktigt haft samma material och vi har inte funnit åtalen styrkta i samma omfattning som den tidigare tingsrätten och det påverkar naturligtvis straffen, säger han.

Inför denna rättegång återkallade åklagaren en del bevisning, enligt Magnus Dahlberg. Bland annat beslagtagna meddelanden mellan närstående som inte är tillåten.

– Sedan har vi också gjort lite olika bedömningar när det gäller skattebrotten och en självständig bedömning i påföljdsfrågan utefter vad vi funnit bevisat, säger Magnus Dahlberg.

Jävig domare

I januari förra året meddelade Norrköpings tingsrätt för första gången dom i målet. Även då fälldes huvudmännen för brott liksom 23 köpare av fuskpaketen. Även några andra personer som haft anknytning till verksamheten dömdes.

Ett halvår senare kom beskedet att domen ogiltigförklaras och att hela förhandlingen måste tas om. Göta hovrätt hade nämligen gjort bedömningen att juristdomaren i tingsrätten varit jävig på grund av uttalanden han gjort vid ett juristklubbsmöte. Uppgifterna kom fram genom en utomstående advokat som var med vid mötet.

ANNONS

Beatrice Nordensson/TT

Så gick fusket till.
Så gick fusket till. Bild: TT

De tre män som låg bakom högskoleprovsfusket döms av Norrköpings tingsrätt enligt följande:

En 27-årig man döms för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran (grovt brott), grovt skattebrott och grovt penningtvättbrott till fängelse i tre år och sex månader.

En 25-årig man döms för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran (grovt brott), grovt skattebrott och penningtvättsbrott till fängelse i två år och sex månader.

En 23-årig man döms för bland annat grovt bokföringsbrott, medhjälp till osann försäkran (grovt brott) och grovt skattebrott till fängelse i två år.

Källa: Norrköpings tingsrätt

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 dömdes alla för osann försäkran, grovt brott. Eftersom juristdomaren bedömts som jävig togs dock hela huvudförhandlingen om.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS