Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dödsolyckorna på svenska vägar ökar. Arkivbild.

Högsta antalet trafikdödade sedan 2008

Under januari omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken. Inte sedan 2008 har så många omkommit i januaritrafiken, visar preliminär statistik från Transportstyrelsen.

Bland de omkomna var det mer än tre gånger så många män som kvinnor. Sex av de omkomna var 65 år eller äldre.

Störst var ökningen av antalet dödsolyckor med personbil. Det vanligaste är att människor omkommer i mötesolyckor, och jämfört med januari 2018 mer än fördubblades antalet döda i den typen av olyckor – från fem personer till 13.

"Utvecklingen är fortsatt oroande. Vi har inte haft så många omkomna i januaritrafiken sedan 2008. Det är 13 fler omkomna än snittet för januarimånaderna de senaste tio åren", säger Khabat Amin, statistiker för väg och järnväg på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Två svåra trafikolyckor spädde på de dystra siffrorna för januari. Sex personer omkom i en olycka mellan en minibuss och en fullastad malmtransport på länsväg 395 i Kiruna kommun. Alla omkomna satt i minibussen. Tre personer omkom också i en olycka i höjd med Heby, väster om Uppsala, då en personbil frontalkrockade med en tankbil.

Under de senaste tolv månaderna har 343 personer omkommit. Tolv månader innan dess, mellan februari 2017 och januari 2018, omkom 254 personer. Det innebär en ökning med 35 procent.