Högt tryck på SOS Alarm i brändernas spår

Det stora antalet skogsbränder i landet har skapat ett högt tryck på SOS Alarm, där många larmar för en och samma händelse. Nu uppmanar larmtjänsten människor att tänka till innan de ringer för att inte skapa onödiga köer.

ANNONS
|

En genomsnittlig dag har SOS Alarm ungefär nio tusen samtal per dygn men de senaste dagarna har trycket ökat rejält. Årets toppnotering nåddes i lördags då tretton tusen personer ringde larmcentralerna. Det är i nivå med nyårsnatten som är årets mest hektiska pass.

- Det är väldigt mycket fokus på skogsbränder just nu och det blir en belastning för hela 112-systemet. Det skapar längre samtalsköer och i dessa fall är sekunder viktiga, säger Johnny Blanck, presstalesperson på SOS Alarm.

ANNONS

Nu vädjar larmtjänsten till allmänheten att tänka till en extra gång innan man larmar för mindre akuta händelser. Många samtal de får hör hemma hos polisens 114 14, sjukvårdsrådgivningens 1177 eller 113 13 som är ett informationsnummer vid olyckor och kriser.

- Det första numret människor kommer att tänka på är 112 och sprids brandlukt över ett samhälle är det väldigt många som kontaktar oss och är oroliga. I de fallen är det bättre att ringa informationsnumret, säger Johnny Blanck.

TT

Fakta: Sommarråd från SOS Alarm

Lägg in de nummer som ska användas vid mindre brådskande händelser i som kontakter i din mobil

Om du ser rök på avstånd, försök ta dig närmare för att kunna ge SOS-operatören en bra beskrivning av vad som händer och var branden är

Röklukt kan färdas lång väg – om du känner att det luktar rök utomhus, försök först se om du kan se rök eller öppna lågor innan du ringer 112

Använd de icke-akuta numren om ditt behov av hjälp inte är brådskande, exempelvis om du vill göra en polisanmälan i efterhand, få råd vid mindre allvarliga sjukdomar eller vill få information om en händelse

Källa: SOS Alarm

ANNONS