Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den milda hösten har försenat snön i stora delar av Sverige. Arkivbild.
Den milda hösten har försenat snön i stora delar av Sverige. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Hösten kan bli rekordvarm – vinter på intåg

Årets höst kan bli rekordmild, med flera uppmätta värmerekord över hela landet. Men snö och arktisk kalluft med mer normala temperaturer är på väg.

– Det har varit en ovanligt mild höst, vi snuddar på ett rekord. Snart ser vi hur de senaste lite kyligare dygnen påverkat medeltemperaturen, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

September och oktober var visserligen varmare än normalt. Men det är november som sticker ut. Framför allt den första halvan, då många värmerekord noterades i landet.

Tangerat rekord

Den 6 november tangerade till exempel Gladhammar i Småland det svenska novemberrekordet på 18,4 grader, uppmätt i Ugerup i Skåne 1968.

– Vi fick upp en väldigt mild luft från kontinenten vid det tillfället, vilket gjorde att vi fick nära sommartemperaturer, säger Jörpeland.

Störst temperaturöverskott för årstiden har noterats längst upp i norr, vilket också syns på snödjupskartan. Vid första advent brukar vanligtvis hela Norrland vara täckt av snö.

– Nu går snögränsen ungefär vid Jämtland-Härjedalen och snett uppåt över Västerbotten. Norrlandskusten saknar fortfarande snödjup. Även i de inre delarna av Jämtland, Storsjöområdet kring Östersund, är det inte särskilt mycket snö.

Snöfall norrut

TT: Vad har bidragit till den milda hösten?

– Vi har haft återkommande lågtryck och sydvästvindar som fört upp mild luft från kontinenten. Det har gjort att den kalla arktiska luften inte lyckats ta sig ner. Det är först den senaste veckan som den kallare luften norrifrån börjat svepa ner över Skandinavien.

Även den kommande veckan väntas mer normalt novemberväder, med temperaturer kring nollan i söder och minusgrader i norr. På måndag väntas mest regn, men också snöfall från Dalarna och norrut.

– Vi får nog räkna med perioder framöver med en del nederbörd som kommer att passera, säger Jon Jörpeland.

Jonas Grönvik/TT