Halogenlampan går mot sitt slut

Nu är det halogenlampans tur att fasas ut från EU. Från den 1 september är import och tillverkning förbjuden inom unionen. Kvar finns en djungel av ledlampor.

ANNONS
|

- Det är mycket att förklara. Det går inte lika snabbt att sälja en lampa i dag, som det gjorde förr, säger Christina Freiding, delägare i en lampbutik i Malmö.

Kunderna i butiken den här förmiddagen är över lag positiva till EU:s strävan att driva på utvecklingen mot alltmer energieffektiva lampor. Gunnel Abrahamsson, som själv har en del halogenlampor hemma, har inget emot utfasningen, som gäller rundstrålande 230 V-halogenlampor, däremot inte lågvoltshalogenlampor (12 V).

ANNONS

- Jag tycker personligen att man får rätta sig efter hur de bestämmer nu när det är för miljön, säger hon.

Väninnan Ann-Christin Kron inflikar att hon ändå inte är så förtjust i halogenlamporna.

- Just det att de blir så varma kan vara rätt jobbigt ibland.

Lampor hamstrades

När de traditionella glödlamporna började fasas ut för nio år sedan var det många som hamstrade, både kunder och butiker, minns Christina Freiding. Hon stöter fortfarande på kunder som har gamla glödlampor kvar hemma.

Efterfrågan på halogenlampor är ganska stor, särskilt från pensionärer och andra som tycker att ledlamporna är för dyra, konstaterar hon. Men hon tror inte att det blir samma dramatik som med glödlamporna, eftersom ledlamporna nu blivit så mycket bättre och utbudet av olika varianter är så stort.

Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten, har en känsla av att konsumenterna blivit successivt bättre på att välja rätt i djungeln av ledlampor.

ANNONS

- Jag tror att vi har blivit lite mognare där som konsumenter, säger Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten.

Våga reklamera

Som konsument är det viktigt att gå tillbaka till butiken och klaga om man är missnöjd med sitt lampköp, anser hon.

- Det kanske vi inte har gjort historiskt med glödlampor som kostade någon krona. Men i dag finns ledlampor som kostar från några tior upp till flera hundralappar och då måste vi lära oss att reklamera.

Elsäkerhetsverket har i några fall beslutat om försäljningsförbud och återkallande av ledlampor som varit direkt farliga. Om ledlampans elektroniska komponenter sitter för nära varandra finns nämligen risk för kortslutning och elchock vid i- och urskruvning, berättar inspektör Thomas Nilsson.

Lamputbudet är enormt på internet och som kund är det viktigt att tänka sig för och inte bara rakt av välja det billigaste, anser han.

ANNONS

- Ledlamporna har blivit bättre, men det dyker alltid upp några som inte är ok.

TT

Fakta: Så väljer du rätt ledlampa

Ljusstyrkan mäts i lumen (lm) och det finns tabeller, bland annat på Energimyndighetens hemsida, där man kan få hjälp med att översätta watt till lumen.

- Beroende på om jag ska använda lampan som dekoration, mys- eller läsbelysning så ska jag välja olika lumental, säger Helena Holm på Energimyndigheten.

Nästa steg är att välja hur kallt eller varmt sken man vill ha från lampan. Färgtemperaturen mäts i kelvin (K). Ju högre färgtemperatur desto kallare sken.

- Det kan ju bero på personlig preferens och så kan det vara olika för olika användningsområden. Om man håller sig runt 2500 K får man ett rödare, lite varmare sken, säger Helena Holm.

En lampas färgåtergivning mäts i enheten Ra, som står för "rendering average". Lampor som säljs till hushåll måste ha minst Ra 80, men det kan gå upp till 100.

- Vill du ha fina varma och mysiga färger i till exempel vardagsrummet så bör du välja en lampa med hög färgåtergivning, sade ljusforskaren och fysikern Johannes Lindén från Danmarks tekniska universitet när han medverkade i SVT:s konsumentprogram Plus.

I programmet testades tio olika ledlampor och där konstaterades att kvalitén också varierar när det gäller flimmer. Vissa ledlampor är flimmerfria, andra flimrar mycket, men detta är ingenting man kan få information om genom att läsa på paketet.

Källor: Energimyndigheten och SVT

Fakta: Undantag för vissa halogenlampor

Med start 2009 fasades glödlamporna ut, först de matta, sedan även alla klara glödlampor.

2016 infördes import- och tillverkningsförbud även för riktade halogenlampor (spotlights) för nätspänning 230 V.

Från och med den 1 september 2018 omfattas även rundstrålande 230 V-halogenlampor av förbudet (alltså de som till utseendet påminner om de gamla glödlamporna). Orsaken är att de anses vara för energikrävande.

Däremot är så kallade lågspänningshalogenlampor kvar (12 V). Dessa är till exempel vanliga i badrumsskåp.

Inom EU diskuteras ytterligare skärpta krav på lampors funktion, till exempel när det gäller flimmer.

Källa: Energimyndigheten

ANNONS