Kycklingkött utan salmonellagaranti får inte säljas i Sverige. Arkivbild.
Kycklingkött utan salmonellagaranti får inte säljas i Sverige. Arkivbild. Bild: Terje Bendiksby/NTB/TT

Halvt ton kött stoppas – saknade intyg

ANNONS

En handlare i Malmö stoppas från att sälja 445 kilo kyckling som saknar bevis på att vara salmonellafritt, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Kommunens livsmedelsinspektörer hade fått tips från gränspolisen som vid en fordonskontroll upptäckte att lasten saknade korrekt dokumentation.

– Kött som saknar salmonellagaranti får inte säljas i Sverige. Men det finns inte sådana krav i till exempel Tyskland. Så därför kan köttet skickas tillbaka och säljas någon annanstans, säger livsmedelsinspektör Nadja Borg Jeizawi till SVT.

Kötthandlaren har nu två veckor på sig att skicka tillbaka köttet för att slippa vite.

Gränspolisen har även stoppat en skåpbil med 100 frysta lamm som skulle till samma butik. Den leveransen saknade också korrekt dokumentation och lammen fick skickas tillbaka till Danmark.

ANNONS

– Det är dock väldigt vanligt att köttet kommer in i landet ändå. Ofta åker de bara över bron, byter förare och testar igen, säger Nadja Borg Jeizawi.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS