Han blev vittne till dödliga ko-attacken

Tony Bäckman befann sig på strandängen där en äldre man dog efter att ha blivit attackerad av en flock kor under onsdagskvällen.

ANNONS
|
Tony Bäckman satt nere i den populära naturhamnen i Påarp, söder om Halmstad, drack vin och njöt av det fina vädret med tre vänner när korna gick till attack mot den äldre mannen. Det berättade han förstför SVT Nyheter.
Hagen har tre snurror som släpper in och ut folk.Där finns en naturhamn och stigar som är populära att jogga eller promenera på under somrarna. Tony går själv där dagligen och har aldrig tidigare haftnågra problem med korna som går löst inne på området.
– Mina två vänner som satt på en klippavsats när vi kom ner berättade att korna hade varitnyfikna på dem. De tyckte inte det var särskilt konstigt förrän en ko försökte hoppa upp på klippavsatsen, men då schasade de bort den, säger han.
Senare såg de en man komma gående och märkteatt korna var närgångna. Tony såg mannen börja halvspringa in mot ett buskage.
– Sen ser jag hur han blir omkullputtad av en ko, och hur hela flocken omringar honom och börjar hoppa och stampa på honom.
"Vi var helt maktlösa"
Flocken består av mellan tolv och femton fullvuxna kor och har i år kalvar. Tony och hans vänner var helt förtvivlade, de försökte närma sig för att stoppa korna men då lämnade genast några kor flocken och började gå mot dem.
– Vi var helt maktlösa. Det fanns ingenting vi kunde göra. Det pågick i minst tio minuter. När korna kunde konstatera att mannen inte var en fara för kalvarna längre så lämnade de honom ochbörjade springa mot oss – vi vek snabbt ner mot vattnet så att inget skulle hända oss också.
Var inte längre vid liv
Till slut kunde Tony och de andra närma sig mannen ochsåg att han var illa tilltygad. En person hade tidigare ringt 112. Enligt Tony Bäckman var attacken redan över när ambulanspersonalen kom till platsen. De första uppgifterna om att ambulansvårdare inte kunde nå fram till mannen när de kom till plats stämmer alltså inte enligt Tony Bäckman. Väl där försökte de återuppliva mannen, men de kunde ganska snabbt konstatera att mannen inte längre var vid liv.
Flera har vittnat om närgångna kor
Enligt Tony Bäckman har det inte varit några problem tidigare år med korna vid naturhamnen. Det vistas mycket folk där dagligen som grillar, fiskar, tittar på fåglar eller promenerar. Men på senare tid har det i en Facebook-grupp för grannsamverkan i området varit flera personer som skrivit att korna varit närgångna, och några att de har blivit jagade av dem.
– Det beror på att de har kalvar som de försöker skydda.
I måndags var Tonys partner och hans tre barnbarn nere för att titta på kalvarna.
– Då kom hela gänget rusande mot dem. De hann precis in under staketet.
Det ska utöver Tony och hans tre vänner funnits ytterligare fem personer i naturhamnen under attacken, vilket varken är ovanligt många eller få. Efter attacken skrev Tony i Facebook-gruppen för grannsamverkan och varnade för att gå in i hagen. Men när polisen kom i kontakt med ägaren flyttades korna över till en annan hage och idag kan man röra sig i området igen.
– Med tanke på att de har kalvar tycker jag inte det är lämpligt att de får vara där.
ANNONS