Linus Glanzelius. Pressbild.
Linus Glanzelius. Pressbild. Bild: Socialdemokraterna via TT

Han träder in för S i EU-parlamentet

Det blir Linus Glanzelius som ersätter avlidne Erik Bergkvist i EU-parlamentet för Socialdemokraterna.
– Det viktigaste är att hålla uppe stödet till Ukraina, säger Glanzelius.

ANNONS

Under onsdagen kom det tragiska beskedet att EU-parlamentsledamoten Erik Bergkvist avlidit 58 år gammal i sviterna av lungcancer.

Bergkvist, en av fem S-ledamöter i parlamentet, beskrevs av partiledaren Magdalena Andersson som en socialdemokrat med brinnande engagemang för politiken. Han hyllades också över blockgränsen.

Nu står det klart att Linus Glanzelius, 33, ersätter honom under de få månader som är kvar på EU-parlamentets mandatperiod, fram till valdagen den 9 juni.

Glanzelius kandiderade 2019 för att ta en plats i Bryssel och Strasbourg.

– Det sker under sorgliga omständigheter, jag var inte beredd på att kliva in just nu, säger han.

33-åringen har jobbat med EU-frågor på regeringskansliet och för den tidigare utrikesministern Ann Linde.

ANNONS

– I och med Rysslands vidriga krig mot Ukraina så är en av våra viktigaste uppgifter att hålla uppe stödet till Ukraina. Putin måste se att EU inte släpper bollen och står enade. Så även om det är en kort tid kvar är det en viktig tid, säger han.

Fakta: Godkänns nästa vecka

Linus Glanzelius väntas officiellt godkännas som ledamot vid nästa veckas plenarsession i Strasbourg. Han väntas ta över avlidne Erik Bergkvists samtliga uppdrag, bland annat som ledamot i transportutskottet och regionala utvecklingsutskottet, samt som ersättare i industri- och energiutskottet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS