En mindre grupp ledamöter kniper en plats i riksdagen genom att tillräckligt många väljare kryssat dem: I valet 2014 var de 17 till antalet, i valet dessförinnan kom elva ledamöter in genom kryssning, enligt Valmyndigheten. Siffran är låg med tanke på att 20–25 procent av väljarna kryssar en ledamot när de röstar i riksdagsvalet, förklaringen är att den stora merparten av dem sätter ett kryss högt upp på listan som därför inte påverkar rangordningen, säger Sara Fransson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, som skrivit en doktorsavhandling om personval.
- Andelen väljare som personkryssar ligger i stort sett konstant sedan 1998, säger hon.
- Borgerliga väljare kryssar i något högre utsträckning, det handlar i mångt och mycket om inställningen till om personval ska finnas. Skiljelinjen har funnits ända sedan grundlagsändringen, och det genomsyrar också partiorganisationerna.
Nekar till egen kampanj
En av de mer uppmärksammade personvalskampanjerna är Vänsterpartisten Amineh Kakabavehs som är nummer åtta på Stockholmslistan. Hon nekar dock till att själv stå bakom affischerna med hennes porträtt som satts upp i Stockholm, och Vänsterpartiet är emot att medlemmarna genomför egna kampanjer.
- Det finns många som vill att jag ska komma in och tycker att det behövs någon som vågar, inte viker sig och står upp för allas lika värde, säger Kakabaveh.
"Ville ha förnyelse"
Den tidigare landsbygdsministern och nuvarande riksdagsledamoten Eskil Erlandsson (C), som är den i Centerpartiet som suttit längst i riksdagen, stod på första plats i Kronobergs län inför riksdagsvalet 2014 men hamnade på fjärde plats inför årets val.
- De använde två ord, de ville ha föryngring och förnyelse, säger Erlandsson.
Nu försöker han skramla tillräckligt många kryss — annars får han förmodligen inte behålla riksdagsplatsen.
- Jag är optimistisk av skälet att jag tror att jag är relativt känd i vårt lilla län, och vistas ute väldigt ofta och mycket, bland organisationer, företag och människor, säger Erlandsson.
Viktigt skaka händer
Statsvetaren Sara Fransson säger att just den taktiken — det vill säga att träffa så många väljare som möjligt — har visat sig betydligt viktigare än att ha en stark profil på Facebook och Twitter.
- Sociala medier kan vara viktigt för att få i gång ett samtal, men man får bara tillgång till en begränsad grupp som redan hade tänkt rösta på politikern. För att lyckas i personvalssystemet måste man nå ut till dem som inte använder Twitter, säger Fransson.
Särskilt viktigt är att engagera sig i föreningslivet.
- De som deltar i föreningslivet deltar också i mycket högre utsträckning i politiken, och det spiller också över på användningen av personkryssen, säger Fransson.
Kan lyfta politiker
Men kanske behöver de som misslyckas inte misströsta allt för mycket — många kryss kan också signalera inför det egna partiet att en politiker går hem hos väljarna. Liberala ungdomsförbundets distriktsordförande på Gotland, 18-åriga Anna Hallbom, står på plats fyra på riksdagslistan, och kommer därför endast in i riksdagen om hon lyckas med bedriften att få flest kryss och dessutom göra L till näst största parti i länet.
- Sannolikheten för att jag ska bli invald i riksdagen är väldigt låg, men genom att kryssa mig så kan man fortfarande säga att man vill lyfta den här personen.
Fakta: Personval
Sedan valet 1998 kan väljare kryssa en politiker i valet till riksdagen och kommun– och landstingsfullmäktige.
Drygt 6200 kandidater tävlar om 349 platser i årets riksdagsval.
Rangordningen på listorna bestäms av partierna i god tid inför valet.
25 procent av väljarna personkryssade i riksdagsvalet 2014. Fi-väljare personkryssade mest (45 procent), före SD-väljare (29 procent) och KD- och C-väljare (26 procent vardera). FI kom dock inte in i riksdagen.