Här går gränsen för hur många du känner igen

Hur många ansikten känner du igen? Troligtvis omkring 5 000 men för vissa kan det röra sig om det dubbla. För ett fåtal är siffran dock i princip noll, de lider av ansiktsblindhet.

ANNONS

Mamma, pappa, Barack Obama, Marilyn Monroe, din bästis, hennes kusin, klassläraren i lågstadiet och Elvis Presley. Människor har en fantastisk förmåga att känna igen ansikten. Bättre än vad man tidigare trott, visar en studie som har genomförts av forskare vid University of York.

Enligt forskarna kan en människa känna igen mellan 1000 och 10000 ansikten, med ett snitt på omkring 5000.

- Vi blev ganska förvånade över hur högt de högsta siffrorna nådde, säger Mike Burton, psykologiprofessor som har lett studien, till tidningen The Guardian.

ANNONS

Förbryllande förmåga

Denna förmåga förbryllar en smula eftersom den inte har någon rimlig evolutionär förklaring. Under större delen av vår arts historia har människor levt i grupper om något hundratal individer och träffat högst några hundra personer under en livstid.

Att vi trots det har förmågan att särskilja tusentals olika ansikten kan vara en bieffekt av den stora betydelse förmågan har haft för vår överlevnad.

- Jag tror att det var oerhört viktigt att kunna känna igen vän från fiende, och det är förstås lika viktigt i dag, säger Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet till TT.

- Vi är också väldigt duktiga på att se om en person är arg eller glad och tillmötesgående, säger Olson.

Besvärligt tillstånd

Medan de som nådde bäst resultat i den brittiska studien kunde känna igen 10000 personer utifrån ansiktet finns det människor som knappt känner igen sig själva i en spegel. Enligt The Guardian kan omkring två procent av befolkningen lida av prosopagnosi, eller ansiktsblindhet.

ANNONS

- Det är ett tillstånd som innebär oförmåga att känna igen ansikten och det är väldigt besvärligt för människor som lever med det, säger Lars Olson.

TT

Fakta: Så gjordes studien

Experimentet som ligger till grund för studien gjordes i två steg.

Först bad forskarna frivilliga att under en timme skriva ner så många ansikten de kunde minnas från sina privatliv, inklusive familjemedlemmar, släktingar, vänner och arbetskamrater. I nästa steg fick de frivilliga se tusentals bilder föreställande kända personer för att se hur många de kände igen. Två olika bilder på varje känt ansikte visades. De frivilliga var inte tvungna att kunna namnet på den kända personen.

Utifrån resultaten i de två första stegen gjorde forskarna sedan en statistisk uppskattning av hur många ansikten varje frivillig kan känna igen.

Källa: Proceedings of the Royal Society B.

ANNONS