Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Högsta domstolen ändrar domen för den man som i tings-och hovrätten dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha mördat en kvinna i Surahammar 2017. Mannen döms istället till 16 års fängelse. Arkivbild.

HD ändrar dom – fängelse för Surahammarmord

Högsta domstolen dömer en man i 30-årsåldern till 16 års fängelse för mord på en kvinna i Surahammar i augusti 2017, enligt Sveriges radio Västmanland. HD går därmed emot tidigare instanser, där mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Det var den 1 augusti förra året som en kvinna i 55-årsåldern dödades med flera knivhugg vid en återvinningsstation i Surahammar. Först greps en jämnårig man, men sedan visade sig en man i 30-årsåldern ha utfört dådet.

Mannen sade sig i tingsrätten i stort sett inte minnas händelsen. Både tings- och hovrätt gick på utvärderingen att gärningsmannen lidit av en allvarlig psykisk störning och han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Domen överklagades av tf riksåklagare Kerstin Skarp och en ny bedömning av mannens psykiska tillstånd gjordes. Den kom fram till att mannen inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.