Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högsta domstolen dömer de båda männen för synnerligen grovt narkotikabrott men sänker samtidigt deras straff.

HD fastställer brottet men sänker straffen

Högsta domstolen fastställer för första gången en dom om synnerligen grovt narkotikabrott. Detta innebär en ny praxis och en förändrad bedömning när det gäller hur mängden narkotika ska påverka brottsrubriceringen.

I januari 2017 stoppade polisen två 30-åriga män en bil i Eda i Värmland. I bilen hittades drygt tio kilo heroin, sju kilo kokain samt två kilo hasch. Både tingsrätt och hovrätt fann de två männen skyldiga till synnerligen grovt narkotikabrott, en brottsrubricering som infördes 2016.

Domen överklagades till Högsta domstolen (HD) som nu fastställer brottsrubriceringen: Männen döms även denna gång för synnerligen grovt narkotikabrott.

HD förtydligar

I domen konstaterar HD bland annat att: "En mycket stor mängd narkotika ska i sig kunna leda till att brottet ses som synnerligen grovt".

- Tidigare har det inte varit lika klart vilken roll mängden ska spela för vilken rubricering brottet ska få. Nu säger HD att när det handlar om så här stora mängder, då är det tillräckligt för att uppfylla den här brottsrubriceringen, säger Jack Ågren, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, till TT.

Samtidigt står det klart att HD sänker straffen för de åtalade. I hovrätten dömdes de till tio respektive nio års fängelse. HD ändrar detta till åtta respektive sju år. I sitt resonerande kring straffvärdet skriver rätten bland annat att fler faktorer än mängd och sort måste vägas in när det gäller att bestämma vilka straff männen ska få.

Ingen kännedom

I domen står det att de båda männen förvisso måste ha känt till att de "handlat inom ramen för en organiserad verksamhet av allvarligt slag", men att det inte framkommit något som tyder på att de ska ha haft någon kännedom om verksamhetens upplägg eller omfattning.

- Om de hade varit drivande i verksamheten på något sätt så hade det naturligtvis haft betydelse. Skulle de exempelvis ha bedömts vara ledare som styrt och ställt verksamheten hade detta haft effekt för straffvärdet, säger Jack Ågren.