Hédi Fried: "Aldrig kärnan som är farligast"

94-åriga förintelseöverlevaren Hédi Fried hör till den stora grupp människor som samlats för att demonstrera mot nazistiska NMR på Kungsholmen i centrala Stockholm.

ANNONS

Hédi Fried är kritisk till att nazisterna fått polisens tillstånd att demonstrera.

- Jag begriper inte att man ger tillstånd till organisationer som man i förväg vet kommer att ställa till med problem, som är våldsbejakande, som vill störta samhället. Och som säger att de vill komma till makten på ett demokratiskt vis för att sedan störta demokratin. Är det meningen att vi ska begå självmord? säger Hédi Fried till TT.

ANNONS

Viktigt markera

Även demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är på plats bland motdemonstranterna. Hon säger bland att hon anser det viktigt att visa att man kan göra motstånd mot nazistorganisationen på demokratisk väg, särskilt när det finns många som inte vågar demonstrera av rädsla.

- Nazisterna vill ju inte enbart ha möjligheten att gå på gator och torg, de vill ha makten och de vill ta makten med våld och de vill rensa ut människor som de inte tycker ska finnas, säger Bah Kuhnke.

Liberalernas ledare Jan Björklund befinner sig på Kungsholmen tillsammans med flera partikamrater. För honom är det en viktig markering, inte minst till följd av att hans framlidna mor själv kom till Sverige efter att ha flytt undan nazisterna under andra världskriget.

- Hon gick bort förra året och jag känner nästan en tacksamhet över att hon slipper att se hur nazister återigen marscherar på våra gator, säger Björklund.

ANNONS

Vill se förbud

Hédi Fried vill se ett förbud mot NMR. På så vis hoppas hon att människor avskräcks från att gå med i organisationer av den typen.

- Sådana här rörelser kommer inte att försvinna om man förbjuder dem, men det skrämmer andra från att ansluta sig. Det är aldrig de som tillhör kärnan som är de farligaste, de farligaste är alla de som säger att jaha, den här rörelsen är framgångsrik och ingen säger emot. Det var precis det som hände när Hitler kom till makten.

TT
ANNONS