Hetsig valspurt för Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) spurtar med vallöftet om en extra vecka ledigt för föräldrar. Men han slår också mot Sverigedemokraterna och deras ledare Jimmie Åkesson, som i sin tur attackerat Löfven. Valrörelsen har växlat upp till slutspurt.

ANNONS
|

Stefan Löfven möts av barn som springer ikapp för att göra high five med statsministern. Men bland föräldrarna på den öppna förskolan i Farsta i södra Stockholm är det inte high five överallt. En pappa säger att det inte är något stort problem att få föräldradagarna att räcka till.

Stefan Löfven tycker ändå att responsen på partiets stora vallöfte är positiv och att föräldrar ser att det kan vara bra för andra, även om man själv inte behöver det. Han lyfter fram klassaspekten i förslaget, att undersköterskor och metallarbetare inte har möjlighet att jobba hemifrån eller ta med barnen till jobbet när det kör ihop sig.

ANNONS

Har råd

Han får också höra att det vore bättre att använda pengarna till LSS-reformen och de barn som behöver assistans. Men Löfven ser ingen motsättning mellan LSS och "familjeveckan".

- Nu har vi de finansiella musklerna, så vi kan säga att det kommer att räcka till LSS – och till barnfamiljerna – och till pensionärerna – och till skolan, säger Löfven med extra eftertryck på varje "och".

Han är irriterad över den "raljanta ton" han hört från borgerligt håll.

- Jag blir förbannad rent ut sagt när det betraktas som en lyxreform, när det faktiskt handlar om att kunna göra positiv skillnad för barnfamiljer, säger Löfven.

Spurtkampanj

Partiet satsar stort på att föra ut vallöftet till väljarna. En kvarts miljon hushåll ska få vykort om förslaget och budskapet kommer att synas på stortavlor och i digitala annonser. Dessutom spurtar S med sin telefonkampanj för att hinna med 1,5 miljoner samtal före den 9 september.

ANNONS

På söndagskvällen attackerade SD-ledaren Jimmie Åkesson Stefan Löfven och S för att han anser att de sprider lögner. Det handlade särskilt om en S-granskning där det hävdas att SD vill avskaffa det kommunala skatteutjämningssystemet och införa marknadshyror.

Några konkreta SD-förslag finns inte om detta, men Löfven hänvisar till ett kommunpolitiskt program.

- Det står i deras program, så då får man nästan utgå från att de vill genomföra det, annars är det konstigt. Det är en massa undanflykter nu, säger Löfven, som tycker att Åkesson måste tåla granskning.

- Det är viktigt att vi både redovisar vad vi själva vill och hur vi ser på motståndarnas politik. Det måste en valrörelse handla om. Det klart att man måste visa på skillnader, så att väljarna ser det, säger han.

TT

ANNONS

Fakta: S vallöfte om en familjevecka

Föräldrar som arbetar föreslås få fem lediga dagar var per år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande.

Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan fyra och 16 år. Alla får fem dagar oavsett hur många barn de har.

Ersättningen ska motsvara föräldrapenningen i föräldraförsäkringen.

Förslaget beräknas kosta staten 5,4 miljarder kronor och bedöms omfatta 900000 familjer.

Källa: Socialdemokraterna

ANNONS