Elliot fick svåra hjärnskador till följd av syrebrist under förlossningen. En barnmorska är åtalad för grovt vållande till kroppsskada.
Elliot fick svåra hjärnskador till följd av syrebrist under förlossningen. En barnmorska är åtalad för grovt vållande till kroppsskada. Bild: Privat

Hjärnskadad på BB – nu kommer domen

En liten pojke föds slapp, blek och utan andning. Syrebrist har gett honom permanenta hjärnskador. På tisdag kommer domen mot den barnmorska som åtalats för att ha orsakat skadorna. Åtalet borde aldrig ha väckts, anser Vårdförbundet.

ANNONS

Men för Johanna Adolfsson, mamma till Elliot som allting handlar om, har rättegången i tingsrätten varit viktig. Elliot fick uppleva sin ettårsdag, men dog två veckor senare.

– Det var viktigt för att Elliot skulle få upprättelse, det begicks stora fel mot honom, säger Johanna Adolfsson.

Det var hon som gjorde polisanmälan efter att händelseförloppet granskats av Inspektionen för vård och omsorg, som kom fram till att barnmorskan brutit mot patientsäkerhetslagen.

– Jag tycker att rätt ska vara rätt, så jag ringde polisen och frågade lite. De tyckte att jag absolut skulle göra en polisanmälan eftersom det var ett lagbrott enligt Ivos beslut.

ANNONS

Värkstimulerande dropp

När den åtalade barnmorskan gick på sitt pass klockan halv tio på kvällen hade Johanna Adolfsson varit på förlossningskliniken sedan morgonen. Under de sex timmar som barnmorskan sedan ansvarade för förlossningen begick hon enligt åklagaren misstag som var så allvarliga att de är brottsliga.

Dosen av värkstimulerande dropp ökades vid fem tillfällen, trots att värkarna redan kom för tätt. Hon tillkallade inte läkare, trots alarmerande tecken på dålig hjärtfrekvens hos barnet.

Först efter en annan barnmorskas ingripande tillkallades en läkare som med yttre press lyckades få ut pojken. Han föddes halv fyra på morgonen. Till följd av syrebrist hade han fått allvarliga hjärnskador.

Barnet utsattes för grovt vållande till kroppsskada, anser åklagare Elena Severin, som under rättegången i en skånsk tingsrätt krävde att barnmorskan ska dömas till villkorlig dom och böter.

– Det kom in en polisanmälan och ärendet lottades på mig. Då har jag en skyldighet att se till att det utreds och precis som när det gäller alla brott, om jag på objektiva grunder kan förutspå en fällande dom så är jag skyldig att väcka åtal, säger Elena Severin.

Ändrade rutiner

Försvarsadvokat Björn Hurtig tycker att åtalet aldrig borde ha väckts.

– Bara det faktum att sjukhuset direkt dagen efter ändrar alla rutiner på ett sätt som sjuksköterskorna tidigare har velat visar att de inser att det inte var en så bra situation som de jobbade i, säger han till TT.

ANNONS

Barnmorskan har medgett att hon gjorde fel under förlossningen, men det är inte detsamma som att erkänna brott, understryker advokaten. Hon säger att hon drabbades av tunnelseende och hela tiden tänkte att under nästa värk kommer barnet ut.

Den här natten fanns ingen koordinator, det vill säga en person med uppgift att övervaka alla pågående förlossningar, något sjukhuset nu infört som rutin. Barnmorskan har också sagt att skärmen som visar barnets hjärtfrekvens i förhållande till värkarna inte enkelt gick att se där hon stod vid sängens fotände, beredd på att ta emot barnet.

– Hon har mått jättedåligt över det här, så klart, säger Björn Hurtig.

I det här fallet är det inte heller säkert att den alltför omfattande värkstimuleringen var enda orsaken till syrebrist hos barnet, anser han, och pekar på att pojken föddes med navelsträngen hårt virad runt hals och mage.

Socialstyrelsens vetenskapliga råd inom obstetrik och gynekologi, Ian Milsom, har efter en granskning av fallet bedömt att skadorna hos barnet uppkom på grund av den åtalade barnmorskans sätt att hantera förlossningen, inte på grund av navelsträngen runt halsen.

"Fel väcka åtal"

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker att det är fel att väcka åtal mot vårdpersonal för misstag som begås i tjänsten.

ANNONS

– Det är fruktansvärt det som har hänt och jag hoppas verkligen att man har ändrat rutinerna så att det här inte ska hända igen. Men oftast när misstag sker i hälso- och sjukvården så har det med systemet att göra och om man bara dömer den enskilda individen så tappar man systemet. Det kan leda till ännu fler misstag, säger hon.

Hon anser att vårdmisstag enbart ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som tittar på hela organisationen. Ivo kan också föra ärendet vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som tar ställning till om den anställda ska få behålla sin legitimation.

Johanna Adolfsson arbetar själv som sjuksköterska och hon håller inte med.

– Om en ekonom skulle begå fel med pengar eller liknande så blir det fängelse direkt. Men i vården ska man vara så snäll och tysta ner. Ingenting får vara fel, man får inte bli dömd, säger hon.

"Var alltid glad"

Varför Elliot dog som ettåring kan läkarna inte med säkerhet säga. Han dog i sömnen.

TT: Hur var hans liv?

– I början var det väldigt tufft, för han kunde inte svälja själv och inte hosta – vi fick suga slem från halsen. Men när han började bli äldre blev han bättre och han var alltid glad. Han lärde sig sitta, han babblade lite och han stod mot föremål. Han blev jättemycket bättre, men han blev aldrig fri från sin hjärnskada. Han hade en stor hjärnskada.

ANNONS

TT: Kommer ni att vilja ha barn igen om ni kan?

– Vi ska faktiskt ha en liten lillasyster i början av juni.

Cecilia Klintö/TT

Björn Hurtig, den åtalade barnmorskans försvarsadvokat. Arkivbild.
Björn Hurtig, den åtalade barnmorskans försvarsadvokat. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Arkivbild.
Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

För att påskynda en förlossning kan mamman ges ett värkstimulerande dropp, som innehåller hormonet oxytocin.

Droppet ska anpassas till hur starka och täta värkarna är.

Barnets puls i förhållande till livmoderns värkar övervakas med apparatur och kan följas av barnmorskan via en CTG-kurva (CTG är en förkortning av engelskans cardiotocography).

När livmodern drar ihop sig i en värk påverkas barnets puls och syrsättning och det är viktigt att barnet återhämtar sig mellan värkarna.

I åtalet skriver åklagaren att det fanns patologiska CTG-förändringar och att värkarbetet var överstimulerat. Trots det höjde barnmorskan flera gånger dropptakten på det värkstimulerande medlet, i stället för att sänka dropptakten eller stänga av droppet och tillkalla läkare. De täta värkarna orsakade enligt åtalet syrebrist hos barnet med hjärnskador som följd.

Källor: Stämningsansökan och 1177 Vårdguiden

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS