Hon är första katten att bestiga Kebnekaise

Åtta månader gamla Kattis är troligtvis den första katten någonsin att bestiga Kebnekaise. I måndags satte hon ned sina tassar på Sydtoppen, men hon fick en hel del hjälp på vägen upp av matte och husse.
– Hon går gärna lite offtrack så för att hinna upp och ner fick vi bära henne, säger Sanna Widell.

ANNONS
|

Bestigningen av Sveriges högsta berg är inte det enda äventyret som den åtta månader gamla blandraskatten Kattis har varit med om. Sedan två veckor tillbaka är hon, tillsammans med sina ägare Sanna Widell och Erick Johansson, ute på cykelsemester i norra Sverige.

– Vi har en liten cykelkorg som sitter längst fram. Den är gjord för små djur och nätad så hon kan se ut eller så ligger hon tryggt i den och kan gömma sig om det kommer någon läskig hund, säger Sanna Widell.

Att Kattis också skulle med upp på Kebnekaises sydtopp var inte planen från början. Sanna och Erick var rädda att det skulle vara för kallt och svårt för henne, men bra väder och vetskapen om att hon inte gillar att bli lämnad ensam gjorde att hon fick följa med.

ANNONS

Gillar barmark bäst

Under största delen av klättringen har Kattis fått snålskjuts av Sanna och Erick. De har turats om att bära henne i en speciell korg, nerbäddad i en filt.

– Det fick bli så. Hon går gärna lite offtrack så för att hinna upp och ner fick vi bära henne, säger Sanna Widell.

Med jämna mellanrum har Kattis fått komma ur korgen och gå själv. Hon verkar ha föredragit barmarken framför de högre snötäckta delarna av berget.

– På toppen satte hon ner tassarna i snön men hoppade ner i filten igen och ville värma sig lite. Hon har ju ingen möjlighet att förstå vidden av att vara på toppen, men hon tycker om att vara runt oss, på så vis tror jag att hon är tacksam att få följa med, säger Sanna Widell.

Troligen första katten någonsin

Cykelsemestern har gått från Björkliden via Kiruna och sedan till Nikkaloukta. Därifrån vandrade familjen till fjällstationen. Kattis närvaro har väckt reaktioner längs vägen.

– Det har varit många som tycker att det är väldigt roligt att vi har med henne. Både guider och medresenärer på vandringen ifrågasatte om det har varit någon katt på toppen och vad vi vet har det inte varit det, säger Sanna Widell.

ANNONS

Daniel Skog, pressansvarig för svenska turistföreningen som Kebnekaise fjällstation tillhör, har hört talas om katten på toppen. Enligt honom är det mycket möjligt att Kattis är den första katten som bestigit Kebnekaise.

– Många märkliga saker har burits upp under åren, men vi känner inte till någon katt som har varit på toppen tidigare. Däremot många hundar, säger Daniel Skog.

Familjen är nu tillbaka i Kiruna och alla tre verkar aningen trötta. Allt som allt har Kattis skött sig perfekt.

– Hon är supermysig och lugn och snäll, säger knappt ett pip. Hon stormtrivs och sover just nu i den lilla fåtöljen bredvid oss, säger Sanna Widell.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS