Anne-Marie Eklund Löwinder beskriver sin nyckel till internet som "fruktansvärt ful".
Anne-Marie Eklund Löwinder beskriver sin nyckel till internet som "fruktansvärt ful".

Hon har en av internets nycklar

En handfull personer i världen förfogar över nycklarna till internet – och en av dem är svensk. Två gånger om året beger sig Anne-Marie Eklund Löwinder från Stockholm till USA för den högtidliga ceremoni som ser till att nätet fungerar som det ska.

ANNONS
|

Resans mål är den lilla staden Culpeper, norr om Washington DC i delstaten Virginia. Här finns det väl skyddade och bevakade datacenter som är platsen för den så kallade nyckelceremonin.

Vad det handlar om är att skydda det domännamnssystem som internet bygger på, så att vi inte hamnar på fel sidor när vi är ute på nätet. Nätets alla IP-adresser är krypterade för att skydda från manipulering, och denna kryptering måste uppdateras regelbundet. Detta sker genom de smartkort som hålls i säkert förvar i små boxar i ett kassaskåp – och en av dessa boxar har Anne-Marie Eklund Löwinder nyckeln till.

ANNONS

"En plåtbit"

Själva nyckeln beskriver hon som "fruktansvärt ful".

- Det är en utstansad plåtbit, mer eller mindre, och ingen skulle kunna tro att den har sådan betydelse. Men min son, som är möbelsnickare, har gjort ett fint träetui jag kan förvara den i. Där ligger den säkert.

Mellan resorna förvaras nyckeln i ett bankfack.

- Men min största mardröm är att komma till ceremonin och upptäckta: helvete, jag glömde nyckeln!

Säkerheten kring nyckelceremonin är minutiös, och deltagarna ögonscannas innan de släpps in. I det inre rummet finns ett robust kassaskåp som innehåller ett antal boxar. Ceremonin är transparent och öppen, filmas och streamas – men kameran täcks självklart för när kassaskåpen öppnas. Det går heller inte hacka sig in i systemen, eftersom alla enheter är offline. Minst tre nyckelbärare måste finnas på plats för att uppdateringarna ska kunna genomföras.

ANNONS

Firar tio år

Vanligtvis avlöper ceremonierna helt utan incidenter – men det kan hända att något inträffar på vägen som gör att det omfattande säkerhetssystemet rubbas. En gång stängdes dörren till kassaskåpet lite hårdhänt och oförsiktigt.

- Då trodde systemet att det blivit jordbävning, och alla blev inlåsta.

Anne-Marie Eklund Löwinder jobbar till vardags som säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige och har lång erfarenhet av datafrågor. Hon har haft sitt uppdrag i tio år, och känner att det snart kan vara dags för andra att ta över.

- Jag tror att jag har rekord i flest antal nyckelceremonier. Man ska inte hålla på i evighet, så det är nog lagom att lägga ned snart. Jag vill att det ska komma in yngre personer och fler kvinnor. Jag är den enda kvinnan i gänget.

TT

Fakta: Nycklarna och internet

På internet finns en världsomspännande databas som kallas domännamnssystemet (DNS) som översätter mellan domänadresser och IP-nummer. IP står för Internet Protocol och är det identifikationsnummer som är unikt för varje dator ansluten till internet.

Domännamnssystemet fungerar som ett slags internets telefonkatalog och kopplar ihop adresser som www.tt.se med webbplatsens IP-adress. DNS ser till att användare inte leds på villovägar och att någon inte har ändrat i telefonkatalogen.

För knappt tio år sedan blev DNS säkrare genom att det så kallade rotsystemet signerades för att stärka skyddet från hackare. Med jämna mellanrum måste detta system uppdateras, vilket görs av ett antal nyckelbärare som utses av organisationen Icann.

Totalt finns 21 nyckelbärare: Sju av dem samlas i Culpeper (Anne-Marie Eklund Löwinder är en av dessa) och sju i El Segundo i Kalifornien, dessutom finns ytterligare sju i reserv.

ANNONS