Peter Lundgren (SD) inför en valdebatt tidigare i maj. Arkivbild.
Peter Lundgren (SD) inför en valdebatt tidigare i maj. Arkivbild.

Hoppsan – åklagare backar om förundersökning

Knappt hade Åklagarmyndigheten hunnit ut med nyheten förrän det kom en dementi. Någon förundersökning om förtal mot Peter Lundgren (SD) finns inte. Det tidigare pressmeddelandet publicerades av misstag, förklarar myndighetens presstjänst och skyller på den mänskliga faktorn.

ANNONS
|

"I nuläget finns ingen förundersökning om förtal av EU-parlamentariker. Ingen anmälan har heller ännu inkommit till särskilda åklagarkammaren", löd beskedet i dagens andra pressmeddelande från myndigheten.

"Åklagarmyndigheten beklagar den felaktiga informationen som tidigare publicerats på grund av ett missförstånd", lyder förklaringen.

I det första pressmeddelandet namngavs inte Peter Lundgren, men presstjänsten bekräftade för TT att det var denne som avsågs i vad som då uppgavs vara en inledd förundersökning. Nu bekräftar man också att dementin avser detta ärende.

Blandades ihop

- Mycket kortfattat handlar det om den mänskliga faktorn. Man blandade ihop detta med gårdagens upprättade förundersökning om misstänkt sexuellt ofredande, förklarar Robin Simonsson, pressinformatör vid Åklagarmyndigheten, för TT.

ANNONS

Robin Simonsson säger att det helt och hållet är ett misstag.

- Det har inte kommit någon anmälan till vare sig särskilda åklagarkammaren eller – vad vi vet – polisens särskilda utredningar. Och finns en anmälan ligger den någonstans hos polismyndigheten just nu.

TT: Brukar sådant här hända ofta?

- Det händer inte ofta. Vi skickade ut drygt 300 pressmeddelanden förra året och ingen av dem innehöll några felaktigheter.

TT: Känns det lite extra oturligt att felet drabbade ett fall som blivit så medialt uppmärksammat?

- Det är alltid beklagligt att skicka ut felaktig information.

Polisanmälan för förtal

Historien startade i måndags, när Expressen avslöjande att Peter Lundgren tagit en partikamrat på brösten mot hennes vilja under en fest. Fjärdenamnet på SD:s lista, nuvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg, spelade in ett samtal med kvinnan efter händelsen. Efter Expressens avslöjande meddelade SD att hon petats från partiets EU-vallista.

ANNONS

I onsdags berättade Lundgren för Aftonbladet att han polisanmält Winberg för förtal.

- Det sättet hon hänger ut mig på i varenda intervju, det känns inte okej, sade han till tidningen.

Samtidigt är Lundgren själv föremål för en förundersökning som avser misstankar om sexuellt ofredande efter uppgifterna om händelsen på festen. Den förundersökningen sköts av chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren.

TT

ANNONS