Hos Sofia och Kristoffer finns alla tider och stilar representerade

Som barn brukade Sofia Johansson säga ”Där ska jag bo när jag blir stor!” när familjen körde förbi de spanska terrasshusen på Rotorp. Och så fick det bli. I september 2011 flyttade hon och sambon Kristoffer Eliasson in i drömhuset på Hyltegatan.

ANNONS
|

I dag är Sofia 35 år, precis som Kristoffer, ochkända som paret som i unga år startade klädbutiken Soda. De träffades på krogen i Halmstad när de var 20, och gav sig snart iväg på en resa till Bali.

– En kväll satt vi och pratade om vad vi ville göra med våra liv. Någon av oss sa ”Ska vi inte starta en klädbutik?” Ett par dagar senare köpte vi biljetter hem och satte igång, berättar Kristoffer.

Det var intehelt lätt att hitta en bank som ville stötta ett ungt par som helt saknade erfarenhet av att vara egenföretagare, men Handelsbanken trodde på dem – plus att de hade ett mindre startkapital som Sofia hade fått på ett ganska smärtsamt sätt:

ANNONS

– Innan jag och Kristoffer träffades var jag i Thailand med en kompis. Vi körde omkull på moppe och jag skadade mig rejält. Bland annat fick jag ett stort sår på magen, och för ärret fick jag en peng av mitt försäkringsbolag. Det blev grundplåten till Soda, säger Sofia och visar ärret som fortfarande finns kvar.

Den första tiden med butiken jobbade hon parallellt inom hemtjänsten, och Kristoffer bakade pizza på Stantons. Men redan efter ett år kunde de leva på Soda och det har de gjort sedan dess – även om det gått upp och ner. 2007 köpte de en bostadsrätt på Nissastrand och hade egentligen inga planer på att flytta när Kristoffer hittade terrasshuset på Hyltegatan på hemnet.

– Sofia ville först inte ens gå och titta, hon tyckte att det såg så mörkt ut på bilderna, säger Kristoffer och Sofia fyller i:

– Men direkt när jag klev in i hallen sa jag: ”Vi tar det!”. Jag är noga med energier och kände mig hemma direkt. Det var ett glatt hus.

Och de hade tur.Villan hade varit ute till försäljning en längre tid och eftersom de var de enda spekulanterna gick det att pruta på det redan sänkta priset (som de vill hålla för sig själva). I september 2011 flyttade de in och satte direkt igång med renoveringen.

ANNONS

– Vi gjorde övervåningen först, säger Kristoffer och hissar upp markiserna på utsidan av vardagsrummets långa fönstervägg för att släppa in utsikten över Alet och hamnen.

– Visst är det en häftig vy? Och det är lika vackert en mörk vinterkväll som en klar vårmorgon. Men innan vi satte in ac:n blev det olidligt varmt under sommarhalvåret. Vår mops Selma bara låg och pustade i ett hörn, säger Sofia och sätter sig i en av fåtöljerna som står framför fönsterväggen.

– Vi har köpt dem av ett par kompisar, och här sitter vi ofta och tar ett glas vin innan vi ska iväg på fest. Men vem var det som hade designat dem? Hm… – vem är det nu igen? ropar Sofia till Kristoffer och förklarar att ”det är han som har koll på alla namnen”.

– Bruno Mathsson, kommer svaret.

Kristoffer är”maniskt intresserad” av design och letar hela tiden efter fynd på loppis, Blocket och auktionshus som Lauritz. Och ibland ligger han steget före trendmässigt – som med mässingen.

– Jag köpte ett par taklampor i mässing redan 2011, och då var det helt ute.

Även köket på Hyltegatan 13 innehåller mycket mässing, och Sofia konstaterar att hon alltid har gillat färger och toner som går i ”guld eller mot det varma hållet”.

ANNONS

Det är svårt att sätta någon etikett på Sofias och Kristoffers hus, här finns alla tider och stilar representerade. På skänken i matrumsdelen står en skål från förra sekelskiftet, och den är en kär släktklenod.

–Den har varit min farmors och hon brukade alltid säga att ”den ska du ha”. Det var liksom det finaste hon hade, säger Sofia som vill ha saker med affektionsvärde i sitt hem.

Men det behöverinte handla om gamla ting. Det kan lika gärna vara de inramade affischerna från nattklubben Pacha på Ibiza, som hänger på en vägg i vardagsrummet.

– Vi har varit mycket på Ibiza – och på Pacha – och tavlorna berättar något om vilka vi är och vad vi har gjort, säger Kristoffer som också gillar att skapa saker själv. Ett exempel är de golvlampor han gjort av stora patronhylsor som han köpt på loppis (också i mässing…) och satt svarta tygskärmar på.

Lamporna står i matrumsdelen, och där hänger också tavlorna som Sofia gjorde i garaget natten till den 31 december 2011.

– Vi hade flyttat in i september och skulle ha nyårsfest. Men plötsligt insåg jag att väggarna såg så kala ut och bestämde mig för att tillverka lite konst själv. Sen har tavlorna blivit kvar, säger hon.

ANNONS

Sofia och Kristofferhar lejt bort de stora tunga delarna av renoveringen, men de har själva rivit ut, burit, målat, slipat och städat – allt man kan göra utan hantverkskunskaper.

– En gång skulle Kristoffer vara duktig och började såga upp ett hål i väggen mellan köket och kökstrappan. Det gick inte jättebra, han skar av elledningarna inne i väggen och hela huset blev strömlöst. Men tack och lov skadade han sig inte.

På ovanvåningen finns hall, toalett, kök och det jättestora vardagsrummet/matrummet, medan nedervåningen rymmer tv-rum, två lite större sovrum samt två mindre rum. I ett av dem har Sofia sin walk in-closet, med sminkbord, speglar och klädhängare fyllda av färgstarka och originella plagg.

– Där trivs våra syskonbarn, framför allt tjejerna, säger Sofia och tillägger att hela huset är socialt till sin natur.

– Här finns stora sällskapsytor som passar perfekt för fester och stora middagar. Jag lagar extremt mycket mat, därför rev vi en vägg och dubblerade kökets yta.

I köket finns ocksådet schackrutiga klinker, som ibland kan orsaka viss irritation.

– Vi gillar golvet, men det är inte särskilt praktiskt eftersom varenda liten smutsfläck syns, säger Kristoffer och skakar på huvudet.

Desto mer nöjda är han och Sofia med spat på bottenvåningen. Där valde de att satsa på ett tidlöst material som de båda gillar: marmor. Hela badkaret, som är stort nog för två personer, är klätt med marmorplattor, liksom duschen och golvet.

ANNONS

– Stommen är platsbyggd i cellplast, och marmorn kostade inte så mycket mer än ett kakel av fin kvalité. Det är ett generellt råd: välj sådant du verkligen vill ha, kompromissa inte om du inte måste, säger Kristoffer som bastar och badar dagligen året om.

Efter drygt fem årär det mesta klart invändigt, nu återstår det utvändiga. Fönster och fasad ska bytas på sikt, och muren mot utegården ska putsas och målas om. Huset på Hyltegatan har en privat innergård, där solen ligger på hela dagen. Från övervåningen kommer man direkt ner via en spiraltrappa och samtliga rum på bottenplan har altanutgång.

– Här är en del kvar att göra. Men vi har fixat nytt altandäck och nya möbler, nu är vi redo för våren och sommaren, säger Kristoffer och kisar upp mot himlen.

Sofia Johansson och Kristoffer Eliasson

Från:Sofia är från Söndrum i Halmstad, Kristoffer är uppvuxen i Veinge utanför Laholm.

Ålder:35 år (båda två). Träffades 2003, när de var i 20-årsåldern.

Gör:Sedan 2004 driver de kläd-butiken Soda, som i dag ligger på Köpmansgatan.

Bor:I ett av de ”spanska terrass-husen” på Hyltegatan.

Bor också:I en tvåa på 40 kvadrat i Gamla stan i Palma, Mallorca. ”Dit åker vi så ofta vi kan. Det är helt underbart med värmen, det kan vara 25 grader i december…”.Färg, form, design. Båda håller på med yoga och annan träning. Gillar att umgås med vänner, familjer och släktingar. ”Vi är väldigt sociala”.

Husen ritades av Fredblad & Höstrup

Huset är byggt i slutet på 1960-talet, och ritat av den kända duon Gösta Fredblad och Hugo Höstrup (arkitektfirman hette då Fredblad & Höstrup). Till de mer originella lösningarna hör elementen på nedervåningen, som är nedsänkta i en ränna i golvet – detta för att man ska slippa element i fönstren.

Husen finns i tre storlekar. Kristoffers och Sofias är cirka 190 kvadratmeter och den största varianten.

En kuriös sak i sammanhanget är att Sofia är uppvuxen på Eketångavägen i Söndrum, i ett hus ritat av Fredblad & Höstrup – ”så atmosfären här på Hyltegatan känns väldigt bekant för mig…”.

ANNONS