Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sex månaders fängelse blev straffet för en 35-årig man som via Facebook uppmanat till insamling av pengar till terrorstämplade organisationer. Nu slår Hovrätten över Skåne och Blekinge fast domen. Arkivbild.

Hovrätt slår fast unik dom om terrorinsamling

Via Facebook uppmanade en 35-årig man att ekonomiskt stötta terrororganisationer för vapeninköp – det kan likställas med att uppmana till särskilt allvarlig brottslighet, enligt hovrätten. Precis som i tingsrätten döms mannen till sex månaders fängelse.

När uppmaningarna skrivs på ett öppet Facebook-konto, och riktar sig till allmänheten, är faran för att de följs inte obetydlig. Så resonerar såväl Malmö tingsrätt som hovrätten över Skåne och Blekinge. Mannens två meddelanden innehåller straffbara offentliga uppmaningar till särskilt allvarlig brottslighet, konstaterar hovrätten.

Mannen är den första som åtalats i Sverige för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer och domen har därför beskrivits som unik. Han döms för brott mot den så kallade rekryteringslagen, alltså "lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet".

Förnekar

Under rättegångarna har den i dag 35-årige mannen förnekat brott. Han säger att han inte hade Facebook-kontot när uppmaningarna publicerades och att han inte visste att meddelandena fanns där. Men hovrätten anser att åklagaren bevisat att 35-åringen med uppsåt tillhandahållit uppmaningarna – och att syftet har varit att insamlade pengar ska användas för att begå särskilt allvarlig brottslighet.

"Viktig signal"

- Domen skickar ut en viktig signal att avståndet mellan ord och handling vad gäller Sveriges internationella åtagande inte är så stort. Sverige ska inte få vara en plattform för stödverksamhet för terrorverksamhet, sade vice chefsåklagare Hans Ihrman när tingsrätten meddelade sin dom.

Att terrororganisationerna begick "särskilt allvarlig brottslighet", såsom åklagaren pekar på, i samband med att uppmaningarna publicerades är tydligt, konstaterar domstolen – och pekar på att båda begår våldshandlingar som i "oproportionerlig mån" drabbar civila med syfte att injaga skräck.