Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och hans norska kollega Frank Bakke-Jensen på besök hos svenska soldater under den stora Nato-övningen i Norge.

Hultqvist i Norge: Natoövning är en signal

Svenska soldater övar just nu i vinteridyllisk miljö i Norge. Men i bakgrunden skymtar de politiska och militära orosmoln som har fått Natoövningen att bli av. Sveriges deltagande är en säkerhetspolitisk signal, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) – och hans norske kollega manar Sverige att gå med i Nato.

Några grader kallt. Snön gnistrar i solen från en klar himmel. Under tallkronorna utanför Röros i östra Norge står mängder av svenska tält, fordon, elverk och annan militär materiel utspridda i den svenska styrkan.

- Över tid har det säkerhetspolitiska läget försämrats. Men det vi gör är ju att vi under den tid vi lever i genomför övningar som vi tycker är anpassade på det sättet som vi tycker det krävs för att balansera det säkerhetspolitiska läget och skapa långsiktig stabilitet, säger Peter Hultqvist till TT vid det svenska markförbandet under jätteövningen Trident Juncture 18.

Totalt deltar 50 000–51 000 militärer från drygt 30 länder i övningen, varav cirka 2 200 svenskar. En reducerad svensk brigad med pansarförband är på plats. Från svenska armén deltar totalt cirka 1 900 soldater.

Spänningarna mellan Nato och Ryssland har skärpts mycket under det senaste decenniet sedan Moskva visat sig villigt att ta till även militärt våld för att uppnå sina syften i Georgien och Ukraina. Ryssland nämns visserligen inte vid namn som angripare under Trident Juncture 18. Men övningens utgångspunkt är att Norge attackeras militärt från öster och sydost av fem fiktiva stater.

Lovat hjälpa andra

Det är den största militära övningen i Norge sedan kalla kriget. Enligt den norska regeringen är det också den största Natoövningen hittills med markförband som bygger på försvarsalliansens artikel 5 om att medlemsländerna ska hjälpa varandra vid ett angrepp och övningen har delvis mer realistiska förutsättningar än tidigare.

Peter Hultqvist betonar, som många gånger tidigare, att det svenska deltagandet inte har med artikel 5 att göra. Sverige deltar i stället utifrån regeringens och riksdagens uttalade försäkran om att hjälpa EU-länder och nordiska grannar som hamnar i kris eller som angrips.

Samtidigt säger han att övningen ger en säkerhetspolitisk signal.

TT: I vilket väderstreck går den signalen?

- Den här övningen är inte riktad mot någon särskild. Men vi har ju en utveckling i vår del av världen där vi har annekteringen av Krim, som strider mot internationella lagar och rätt och vi har ju ett pågående krig och vi har en militär upprustning på den ryska sidan i många olika dimensioner, svarar han.

"Avskräckande effekt"

Han besökte förbandet tillsammans med sin norska kollega Frank Bakke-Jensen. Båda ministrarna betonade vikten av att fortsätta utveckla det nordiska försvars- och säkerhetssamarbetet.

- Det finns all grund till att vara bekymrad över Ukraina och det ryska uppträdandet, säger Bakke-Jensen till TT.

- Den här övningen visar att Nato och de nordiska länderna är i stånd att samarbeta för att försvara regionen. Det finns god avskräckande effekt i det, men också en trygghet för våra invånare, fortsätter han.

Tycker Sverige ska gå med

Bakke-Jensen betonar att han har stor förståelse och respekt för de långsiktiga försvars- och säkerhetspolitiska val som Sverige har gjort.

På en fråga svarar han samtidigt rakt, snabbt och bestämt:

TT: Tycker du att Sverige bör gå med i Nato?

- Ja, alla nordiska länder borde vara med i alla demokratiska organisationer som tryggar säkerheten i regionen.