Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Hultqvist: IS är besegrat militärt

Terrorrörelsen IS är besegrad militärt. Kalifatet är borta. Men samtidigt fortsätter kampen mot organisationen på olika sätt, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter ett möte i Bryssel med koalitionen mot IS.

ANNONS
|

Sverige ingår i den USA-ledda koalitionen, som startades 2014, tillsammans med 80 andra organisationer eller länder vars syfte beskrivs vara att besegra terrorsekten "på alla fronter".

När medlemmarna under torsdagen träffades i Bryssel i samband med Natos försvarsministermöte var de i grund och botten överens.

- Det finns en väldigt bestämd uppfattning om att insatsen mot IS måste fortsätta, säger Peter Hultqvist till TT.

ANNONS

"De är besegrade"

USA:s president Donald Trump har sagt att IS är besegrat och att USA ska börja dra tillbaka trupper från Syrien.

- De är militärt besegrade, säger Peter Hultqvist. Kalifatet är borta och på det sättet har man gjort en militär seger men däremot finns de kvar i former av celler och samtidigt bedriver de en terroristverksamhet som pågår på världsbasis.

Han beskriver det som att IS som organisation lever i en annan strategi nu än vad den gjorde 2014 då deras påstådda kalifat utropades. De har fortsatt pengar och tekniska resurser som kräver att länder agerar militärt, enligt Peter Hultqvist. Sverige har i dag runt 70 personer på plats på marken i Irak vars huvudsyfte är att utbilda andra soldater. Hur länge de ska stanna är oklart.

- Jag kan inte säga något slutdatum, men vi är beredda att fortsätta med de 70 personer som vi har i Irak. Vi har också åtagit oss bevakningsuppgifter.

ANNONS

Samtidigt behövs humanitära insatser för att försöka bygga upp Irak, påtalar försvarsministern, och Sverige har sedan 2010 bidragit med nästan 3,8 miljarder kronor i katastrofhjälp och under 2016–2020 åtagit sig att bidra med ytterligare drygt 1,8 miljarder kronor i stöd för återuppbyggnad.

Ny försvarsminister

På koalitionsmötet deltog också USA:s nye tillförordnade försvarsminister Mark Esper, som innehar en post som haft stor personalomsättning. Han blir den fjärde i ordningen som Hultqvist skakar hand med under sin mandatperiod.

Hultqvist säger att han fick en pratstund med nye kollegan och att de diskuterade ett nytt eventuellt möte mellan Sverige och USA senare i år.

Trots att president Trump signalerat en minskning av militärt stöd i kampen mot IS uppfattar Peter Hultqvist USA:s inställning efter mötet som att man har ett långsiktigt engagemang.

- Man delar bilden av att det här fortfarande lever kvar som ett problem. Jag upplever inte att USA har någon annan uppfattning.

TT: Går det någonsin att besegra IS helt?

- Ja, det är jag övertygad om. Vi måste fortsätta den här kampen och man måste återuppbygga samhället stegvis så att människor får hopp och en framtidsvision, säger Peter Hultqvist.

ANNONS
TT

ANNONS