Hultqvist: Jag har rent mjöl i påsen

Det fanns inga politiska påtryckningar bakom att generalmajor Anders Brännström, som varit kritisk till Sveriges militära förmåga, sparkades från totalförsvaret. Det hävdar försvarsminister Peter Hultqvist (S) och säger att han har rent mjöl i påsen.

ANNONS
|

- Det är ett rent beslut utav ÖB. De som försöker ge en bild utav att det skulle finnas en politisk påtryckning, de agerar felaktigt och har ingen grund för sitt agerande över huvud taget och bidrar därmed till att sprida en desinformation, säger Peter Hultqvist till TT.

Det var den 26 januari som det blev känt att generalmajor Anders Brännström sparkas från sin tjänst som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning.

ANNONS

Gick ut i medier

Enligt överbefälhavare Micael Bydén handlar det om att Brännström brister i förtroende. Men Brännström har i en intervju och en debattartikel tidigare kritiserat delar av försvarets krigsduglighet och materielbrist och säger själv att detta var anledningen till att han förlorade jobbet.

Liberalernas partiledare Jan Björklund gick därefter ut och kritiserade regeringen och påstod att politiska påtryckningar låg bakom avskedet. Han KU-anmälde också Peter Hultqvist.

- Det finns över huvud taget ingen politisk inblandning eller påtryckning i det här sammanhanget, säger Hultqvist.

TT: Hur ska vi kunna lita på det?

- Jag säger det för det är så.

"Inga kommentarer"

TT: Vad är din förklaring till att Anders Brännström fick sparken?

- Jag har inga kommentarer till det utan det är ett försvarsmaktbeslut som ÖB får redogöra för.

ANNONS

Peter Hultqvist hävdar att han fick reda på Micael Bydéns beslut först efter att det var taget. Han välkomnar en granskning av konstitutionsutskottet men tycker samtidigt att Jan Björklunds agerande är oseriöst.

- Eftersom jag har fullständigt rent mjöl i påsen så kommer inte det där att leda till någonting. Jag tycker bara det är anmärkningsvärt att man ska behöva föras in i ett scenario där man försöker ge en bild av något som ägt rum som definitivt inte ägt rum.

TT
ANNONS