Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hultqvist och Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen besöker svenska soldater under övningen Trident Juncture, där brigadformatet användes. Arkivbild.

Hultqvist: Tar tid bygga militära förband

Målet om två fullt utrustade armébrigader 2020 kommer inte att nås. En förklaring är att omställningen från utlandsfokus till ett nationellt försvar tar tid.

Peter Hultqvist delar arméchefen Karl Engelbrektsons uppfattning om att regeringens mål för 2020 inte är inom räckhåll.

- Vi har under en längre period fört en dialog med Försvarsmakten om detta, så för mig är det absolut ingen nyhet, säger han.

Försvarsministern förklarar att förseningen bland annat beror på Försvarsmaktens skiftade fokus från internationella insatser till nationellt försvar, vilket gör att arméns uppgift förändras. Han pekar också på tidigare nedskärningar.

- När vi tillträdde som regering 2014 var brigadformatet i stort sett avvecklat. Nu har vi strukturer för två brigader, varav den ena har kommit längre i utvecklingen än den andra.

Vill inte spekulera

Målet kommer att uppfyllas, men när vill Peter Hultqvist inte sia om.

- Jag vill inte spekulera. Men jag kan konstatera att vi gjort en hel del för att vända trenden. Vi är definitivt bättre i dag än 2014, och vi kommer att vara avsevärt bättre 2020.

I dagsläget finns en armébrigad – som består av omkring 4 500 soldater, stridsvagnar och stridsfordon – i Sverige, den andra är inte komplett och samtränad.

TT: Hur god är Sverige försvarsförmåga i dag?

- Nu närmar jag mig sekretessbelagda uppgifter. Men försvarsförmågan i dag är bättre i samtliga vapenslag än vad den var 2014, säger Peter Hultqvist.

"Mycket att lära"

TT: Hur stor är utmaningen att bygga upp försvaret igen?

- Man måste ha insikt om att det tar lång tid att bygga militära förband som är anpassade efter den utrustning och de vapensystem som är. Däremot går det väldigt fort att rasera militär förmåga. Det som var under en period i svensk politik finns det mycket att lära sig av, vad man inte bör göra.