Ukraina håller på och bygger upp en internationell brigad bestående av utlänningar som är villiga att försvara landet. På bilden syns en ukrainsk soldat som inte ingår i den internationella brigaden.
Ukraina håller på och bygger upp en internationell brigad bestående av utlänningar som är villiga att försvara landet. På bilden syns en ukrainsk soldat som inte ingår i den internationella brigaden. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Hundratals svenska frivilliga till Ukraina

Hundratals svenskar uppges vara intresserade av att strida för Ukrainas internationella brigad. På torsdag åker de första svenska frivilliga dit.
– De kommer att placeras i en engelskspråkig grupp och delta i försvaret, säger gruppens svenske koordinator.

ANNONS
|

Ukraina håller på att bygga upp en internationell brigad bestående av utlänningar som är villiga att försvara landet "mot de ryska inkräktarna och skydda den globala säkerheten", som den statliga nyhetsbyrån Ukrinform formulerar uppdraget.

Ukrinform har upprättat en checklista med sju punkter för de som vill ansluta sig till brigaden och första steget är att kontakta ukrainska ambassaden i hemlandet.

Letar efter frivilliga

Ukrainas ambassaden i Sverige säger att den letar efter frivilliga med militär utbildning och hänvisar alla övriga frågor till svenske koordinatorn Philip Brännvall.

– Ungefär 400 har hört av sig. Några av dem åker på torsdag och sedan åker fler. Jag vill inte berätta fler detaljer för säkerhetens skull, säger Brännvall som är samordnare mellan ambassaden och brigadgruppen.

ANNONS

Svenskarna kommer att flyga till Krakow i Polen och förväntas sedan ta sig till Ukraina.

– De kommer att anställas av ukrainska armén och skriva kontrakt med den, det är inget legoknektsjobb det här.

Bakgrunden kontrolleras

De frivilligas bakgrund kontrolleras innan de får klartecken att ge sig av till brigaden, enligt Philip Brännvall.

– De får göra personlighetstest och ett politiskt test. Och så kollar vi att de inte är straffade. Alla religioner och politiska åsikter är välkomna så länge de inte är extrema, säger han.

– Vi kollar upp dem på Facebook och Twitter också. Som vi ser det nu är det många vanliga grabbar som åker.

ANNONS