Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är stora regionala skillnader visar en analys om huruvida unga studerar vidare på högskola. Arkivbild.

I Stockholm börjar flest unga på högskola

Det är stora regionala skillnader på hur många unga som studerar vidare. I Stockholms län som ligger i topp studerar drygt hälften av de unga vidare.

Generellt studerar unga i Stockholm vidare på högskola i högre grad än unga i till exempel Jämtland. Det visar en analys som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har gjort. I Stockholms län hade drygt hälften, 50,7 procent, av 24-åringarna påbörjat högskolestudier. I Jämtlands län hade drygt 33,0 procent börjat studera.

På kommunnivå är skillnaden ännu större. I den kommun med högst andel, Danderyd, påbörjade 81,3 procent en högskoleutbildning, medan andelen var 16,0 procent i Ljusnarsberg i Örebro län, som hade lägst andel.

"I kommuner där det bor många som har en högskoleutbildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera efter gymnasieskolan. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universitet nära där man bor. Sen är det viktigt att komma ihåg att i kommuner där det inte bor så många kan det se ut som att svängningarna är väldigt stora när det i själva verket rör sig om ett mindre antal individer", säger Annika Pontén, chef för analysavdelningen vid UKÄ, i ett pressmeddelande.

Andelen 19-åringar som inleder högskolestudier efter gymnasiet har minskat med 2,6 procentenheter från 2013 till 12,8 procent. Däremot har andelen 24-åringar som påbörjar en högskoleutbildning legat stabil under samma period.