Den djurskötare vid Orsa Rovdjurspark som tidigare i dag blev angripen av en björn har avlidit av sina skador.
Den djurskötare vid Orsa Rovdjurspark som tidigare i dag blev angripen av en björn har avlidit av sina skador.

"Inga likheter med Kolmården"

Omständigheterna kring olyckan på Orsa Rovdjurspark då en ung man dödades av en björn är fortfarande oklara. Men likheter med vargattacken på Kolmården stannar vid att det rör sig om rovdjur, anser djurexpert.

ANNONS
|

Owe Sandström, zoolog och utbildningsexpert i frågor om djurhållning, vill inte spekulera i vad som hänt i Orsa Rovdjurspark, eftersom så mycket är oklart.

- Orsa är ett föredöme när det gäller kunskap och säkerhet. Det är en tragedi som har hänt och det går inte att sia hur det skett. Det vore tjänstefel att föregripa en utredning, säger han till TT.

Att olyckan har skett på en park med höga ambitioner och strikta och väletablerade säkerhetsrutiner är ett mysterium, anser han.

ANNONS

Två olika händelser

Dödsolyckan går inte att jämföra med den olycka som inträffade i juni 2012 då en djurvårdare dödades av vargar på Kolmårdens djurpark, säger Owe Sandström.

- De har absolut ingenting med varandra att göra, de är två helt olika händelser. Den enda likheten är att det handlar om rovdjur.

Både parken och en tidigare chef dömdes som ansvariga för händelsen i Kolmården. Kvinnan hade varit ensam inne hos åtta fullvuxna vargar, utan larm och utan komradio. Det allvarligaste felet var att skötarna fick arbeta ensamma med vargarna, enligt tingsrätten.

I Orsa var det aldrig meningen att människor och djur skulle befinna sig i hägnet samtidigt.

Mänsklig faktor

Den typ av olycka som inträffat i Orsa är väldigt ovanlig, och när de inträffar så handlar det oftast om andra rovdjur än björnar, som större kattdjur. Det säger Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten på Skansen i Stockholm.

- Det är fruktansvärt beklagligt. Vi känner verkligen med våra kollegor, säger hon om björnattacken.

ANNONS

TT: Hur farliga är björnar i fångenskap?

- Det är ju djur som man inte vistas hos i samma hägn. Som med många andra större rovdjur så slussar man dem, och har väldigt strikta säkerhetsrutiner för hur man ska hantera dem. Så de fall där det sker olyckor, då är det oftast den mänskliga faktorn.

Dubbelkollar allt

Linda Törngren berättar om säkerhetsrutinerna för hantering av björnarna på Skansen.

- Man dubbelkollar allting, att man har lås på alla luckor, och att man känner att låsen är låsta. Det handlar väldigt mycket om att kontrollera att björnen är på rätt ställe och att luckor, lås och säkerhetsanordningar är på det ställe där de ska vara.

En incident som den i Orsa, skulle inte kunna inträffa på Skansen, enligt Törngren.

- Vi har en annan typ av hägn.

ANNONS

Enligt Törngren finns det björnar på knappt ett tiotal djurparker i Sverige.

TT
ANNONS