Ingen fara äta rätt tillagat vildsvin

Majoriteten av svenska vildsvin bär på matförgiftningsbakterier. Regeringen vill samtidigt att mer vildsvinskött säljs. Men vid korrekt slakthantering går det att undvika att köttet smittas.

ANNONS
|

Vildsvinsstammen växer och avskjutningen ökar – i fjol sköts över 100000 vildsvin i Sverige. Men det är både krångligt och inte speciellt lönsamt att sälja vildsvinskött. Därför har regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att komma med förslag på hur det ska bli enklare att sälja vildsvinskött.

Går att undvika smitta

Att äta vildsvinskött är inte helt riskfritt, om det hanteras på fel sätt. 60 procent av vildsvinen bär på matförgiftningsbakterier, visar en studie som veterinären och doktoranden Axel Sannö vid Sveriges lantbruksuniversitet genomfört och som Jaktjournalen var först med att rapportera om. Men det går att undvika att köttet blir smittat.

- Genom att ha bra slakthygien. God handhygien, god knivhygien och att man är försiktig vid urtagning så att inte avföring eller tarminnehåll hamnar på slaktkroppen, säger Axel Sannö till TT.

ANNONS

- I svalget vi hittar mest matförgiftningsbakterier. Så det är extra viktigt att rengöra kniven och tvätta händerna när man tar av huvudet, för att undvika att bakterierna hamnar på slaktkroppen eller köttet.

Rekommendationen är att hantera vildsvin på samma sätt som kyckling, det vill säga med separat skärbräda och noga rengöring av kniv och händer. För även om bakterierna dör när köttet når en temperatur över 70 grader så kan man själv ha smittat till exempel en sallad med bakterier från köttet.

Majoriteten av vildsvin

I de vildsvinsstudier som Axel Sannö har utfört har han letat efter förekomsten av salmonella och två olika typer av yersiniabakterier i omkring 30 olika vildsvinspopulationer. Det visade sig att 75–80 procent av populationerna och 60 procent av djuren hade någon av de tre bakterierna.

Det är nu Livsmedelsverkets uppdrag att analysera riskerna men även samtidigt ta fram en plan för hur vildsvinsjägare ska kunna sälja den stora mängden kött som finns. Som det ser ut nu når bara 15 procent ut till konsumenterna, och det måste då först passera en vilthanteringsanläggning. Detta gör det krångligt och sänker dessutom priset som en jägare får för köttet.

ANNONS

Axel Sannö tror att det med rätt insatser skulle kunna bli enklare för jägarna att sälja sitt vildsvinskött till marknaden.

- Jag tror att man säkert skulle kunna minimera riskerna med ett system där bra information och utbildning ingår för jägarna. Samt kontroll och dokumentation över att trikintester görs på rätt sätt. Men det där måste Livsmedelsverket titta på ordentligt.

TT

Fakta: Vildsvin

Ett vildsvin kan bli 185 centimeter långt, med en mankhöjd på upp till 100 cm. Pälsen är raggig och vanligen gråsvart-svartbrun.

Honorna lever i små grupper och hanarna ensamma, främst i löv- och blandskog, men också på kulturmark med skyddande skog.

Vildsvin är allätare med frukter av ek, bok och hassel samt olika rötter som basföda. Det äter även animalisk föda, inklusive kadaver, om det kommer åt.

Vildsvinsstammen har ökat mycket kraftigt under de senaste 30 åren.

Stammen orsakar både skador på jordbruket och trafikskador. Eftersom vildsvinen är nattaktiva är de svårjagade.

Antalet fällda vildsvin har ökat i takt med att det totala beståndet har fortsatt öka. 2006 fälldes 20424 vildsvin för att 2016 vara uppe i 102923.

Källa: NE och Svenska Jägareförbundet

ANNONS