Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alliansen vill försöka bilda regering oavsett hur det går i valet. Arkivbild.

Ingen regering om alla menar vad de säger

Det blir ingen regering efter valet. I alla fall inte om alla partier menar vad de säger i dag. Låsningarna är totala och förr eller senare måste någon backa in i svekdebatten.

Det borde vara enkelt. Styrkeförhållandena är inte nya. 2010 var Alliansen större än de rödgröna och fortsatte att regera. 2014 blev de rödgröna större och tog över.

Inte heller i årets val kommer vare sig Alliansen eller de rödgröna få egen majoritet. Det blir antingen som 2010 eller som 2014. Sverigedemokraterna kommer att bli större men det ändrar inget i grunden. De har redan vågmästarrollen.

Så varför då inte bara göra som tidigare? Hade Decemberöverenskommelsen (DÖ) överlevt, så hade det största blocket tagit över. Men Kristdemokraterna sköt den i sank och Alliansen drog sig ur.

Kan utpressa

Eller kanske inte helt. Om Alliansen blir större än de rödgröna, förväntar de sig att de ska kunna regera. Stefan Löfven har hittills sagt att överenskommelsen inte gäller längre. Senaste beskedet är dock att det är rimligt att den största konstellationen får bilda regering.

Förutsättningen är dock att man kan få igenom sin budget och politik i riksdagen. Det innebär att han sätter press på Alliansen att ge besked om hur de ska få igenom sin budget utan att göra upp med SD. S och SD blir sannolikt större än Alliansen tillsammans, vilket innebär att SD alltid kan hota med att rösta på Socialdemokraternas budgetmotion

Om Alliansen vill regera som största block och de rödgröna inte lägger ned sina röster, är de borgerliga utlämnade åt Sverigedemokraterna. Partiledaren Jimmie Åkesson har dock gjort klart otaliga gånger att partiets stöd inte kommer att vara gratis.

Samtidigt har samtliga borgerliga partiledare deklarerat att man inte tänker samarbeta eller förhandla med SD. Håller alla fast vid detta, så har man redan kört in i kaklet.

Bort med Löfven

Om de rödgröna blir större än Alliansen, så kan väl de fortsätta som 2014? Nej. Allianspartierna har klart deklarerat att de under alla omständigheter kommer att rösta bort Stefan Löfven i den obligatoriska statsministeromröstning som följer när riksdagen öppnat. SD har sagt samma sak.

Det nya är att Alliansen har för avsikt att söka regeringsmakten, oavsett om man blir större eller mindre än de rödgröna. Enligt Moderatledaren Ulf Kristersson finns det inget rödgrönt block och Alliansen blir ju större än Socialdemokraterna.

Hur det ska gå till, är de borgerliga dock inte överens om. Centern och Liberalerna anser att en Allians som är mindre än de rödgröna måste söka samarbete över blockgränsen. M och KD har inte gett de beskeden. I stället har Ulf Kristersson sagt att man tänker ”köra ända in i kaklet”.

Alla eller ingen

Hur han ska göra det utan hjälp från SD är tiotusenkronorsfrågan som journalisterna hittills inte lyckas få svar på från vare sig Kristersson eller KD-ledaren Ebba Busch Thor. Stefan Löfven har sagt "Glöm det!" om försöken att bilda en sådan regering. Något röststöd därifrån får de borgerliga alltså inte. Ergo blir man beroende av hur SD röstar.

Enligt Löfven är det ologiskt att det block som blir minst ska regera. Medveten om att det resonemanget även skulle träffa honom själv, om de rödgröna blir mindre, framhåller han i stället att det är rimligt att det största partiet blir regeringsbärare. Som sådan erbjuder han sig att leda en blocköverskridande koalitionsregering.

Det är också hans svar på frågan hur ett rödgrönt block som är störst ska klara sig utan stöd av SD.

En regering med S+MP+C+L skulle få igenom sin budget, även om konstellationen inte får 50 procent. Anledningen är att resterande partier inte skulle kunna samlas kring en alternativ budget. C och L har dock deklarerat att Alliansen som helhet ska samarbeta med S om det behövs.

Stefan Löfven har uteslutit Jimmie Åkesson men även Ulf Kristersson i ett sådant samarbete.

Summa summarum: Det blir ingen regering om inte någon ändrar sig efter valet.