Sölvesborgs stadshus. Arkivbild.
Sölvesborgs stadshus. Arkivbild.

Inget avgörande om tiggeristopp

Den kontroversiella frågan om lokala tiggeriförbud ställdes på måndagen på sin spets i Sölvesborg. Eller tanken var att den skulle avgöras, men i stället fick oppositionen till en så kallad återremiss.

ANNONS
|

Det innebär att beslutsunderlaget från samstyret, lett av Sverigedemokraterna, ska göras om, rapporterar P4 Blekinge.

- Det är viktigt att vi har rätt fakta på bordet, säger Johanna Beijer, gruppledare för Socialdemokraterna som är i opposition.

- I handlingarna beskrivs incidenter, nedskräpning och ordningsstörning som vi inte hört talas om när vi pratat med handlare och de få tiggare som finns i Sölvesborg, säger Beijer till radion.

ANNONS

- Vi vill också invänta en dom i Europadomstolen som rör ett liknande fall i Schweiz. Det kan vara så att ett tiggeriförbud bryter mot yttrandefriheten.

Enligt en sammanställning av tidningen Dagens Samhälle lutar några tiotal kommuner i Sverige åt att följa i Vellinges fotspår. Den skånska kommunen fick i december förra året godkänt av Högsta förvaltningsdomstolen att införa "förbud mot passiv penninginsamling". Förbudet kunde därmed träda i kraft i delar av Vellinge, trots tidigare nej i länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men som Beijer nämner pågår också internationella processer i frågan, vilket innebär att sista ordet kanske inte är sagt.

TT

ANNONS