Tabletterna möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök.
Tabletterna möjliggör tidig behandling mot covid-19 utan läkarbesök. Bild: Merck & Co/AP/TT

Inget svenskt avtal om covidtabletter

ANNONS

Sverige har ännu inte slutit något avtal om inköp av de nya tabletter som ska kunna ges till personer som insjuknat i covid-19 och riskerar att bli svårt sjuka. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Den samlade bedömningen ser för närvarande ut att behovet inte är så stort, så vi avvaktar, säger Susanne Bergman, samordnare och utredare på Socialstyrelsen, till radion.

Enligt läkemedelsbolagen kan det bli brist på medicinerna och Susanne Bergman uppger att Socialstyrelsen för dialog med läkemedelsbolagen och regionerna.

Ett läkemedel väntas godkännas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inom kort och ett antal europeiska länder har redan tecknat avtal om medicinen.

ANNONS

Förra veckan godkände EMA Lagevrio, även känt som molnupiravir och tillverkas av det amerikanska läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme (MSD), för användning i nödfall.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS