Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi, är kritisk mot förslaget att även personer i åldrarna 18–20 år ska kunna dömas till livstid. Arkivbild
Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi, är kritisk mot förslaget att även personer i åldrarna 18–20 år ska kunna dömas till livstid. Arkivbild

"Inhumant" med livstid för dem under 21

Även de som är 18–20 år ska kunna dömas till livstids fängelse, föreslår en utredning om hur unga lagöverträdare ska kunna behandlas som vuxna. "Inhumant" säger en kriminolog om förslaget.

ANNONS
|

Svensk rättsskipning arbetade under lång tid för att motverka de längsta fängelsestraffen men den utvecklingen har nu vänt, konstaterar Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.

- Det handlar om svensk självuppfattning. Man pratar mycket om svenska värderingar. För mig är det en svensk värdering att man inte dömer en 18-åring till livstids fängelse. Det är personer som är så unga att de inte ens får gå på Systembolaget och köpa alkohol för att de anses för omogna för det, säger han.

ANNONS

Livstid för så unga personer måste betraktas som inhumant, anser Henrik Tham. Han påpekar också att det finns gott stöd i forskningen för att långa fängelsestraff ökar risken att återfalla i kriminalitet.

Camila Salazar arbetar på Fryshuset med frågor som rör kriminalitet. Hon ser en risk i det förslag som nu har lagts fram.

- Jag tror att man vill göra det här för att man tänker att de här ungdomarna utnyttjas av kriminella gäng, men risken är ju att man bara trycker ner det här i åldrarna så att det blir ännu yngre personer som utnyttjas, säger hon.

I stället för att straffa unga brottslingar hårdare tycker Camila Salazar att samhället måste stärka insatserna när de lämnar fängelse.

- Skadorna blir större för unga som sitter inne när de är i sina formbara år. Det som händer är att de befäster en kriminell identitet. Vi vet att många unga faller tillbaka i kriminalitet och det här blir ett sätt att straffa dem för att vi har misslyckats i systemet, säger hon.

ANNONS
TT

ANNONS