Över 3 000 prov av björnspillning har samlats in för att kunna beräkna storleken på Sveriges björnstam. Arkivbild.
Över 3 000 prov av björnspillning har samlats in för att kunna beräkna storleken på Sveriges björnstam. Arkivbild.

Insamlandet av björnbajs är klart

Totalt har över 3 000 björnspillningsprov samlats in i årets inventering som inleddes i Dalarnas och Gävleborgs län i slutet av augusti.

ANNONS
|

Länsstyrelserna har ansvarat för genomförandet av inventeringarna som görs i de björntäta länen i landet vart fjärde till femte år enligt ett rullande schema.

- 2076 prover är insamlade i Gävleborgs län. Det tycker vi är en bra uppslutning och ett bra genomfört jobb av allmänheten och framför allt av jägarna, som stått för en stor del av de insamlade proverna, säger Hans Nordin på länsstyrelsen i Gävleborg till TT.

ANNONS

Inventeringar har även genomförts i delar av Värmlands, Uppsala, Stockholms, Örebro och Västmanlands län. Den insamlade spillningen väger bara några gram per prov men baserat på analyser av dessa spillningsprov kan björnstammens storlek, utveckling och utbredning i Sverige beräknas.

- Vi väntar på besked om uppskattad björnpopulation före sommaren 2018. Senaste inventeringen gjordes 2012 och då hade vi inte så här många spillningar insamlade, så jag förväntar mig att antalet björnar i länet ökat sedan dess, säger Hans Nordin.

Vid inventeringen 2012 uppskattades antalet björnar i Gävleborgs län till 381. Totalt i Sverige fanns det kring samma tid runt 2800 björnar, enligt Naturvårdsverkets hemsida.

TT
Fakta: Svenska björnar

År 2013 fanns runt 2800 björnar i Sverige, vilket visade på en minskning i den svenska björnstammens tillväxt efter några år av positiv utveckling.

Björnen fridlystes i Sverige 1927 och jakt tilläts i begränsad utsträckning från 1943.

Björnstammen var nästan utrotad i landet under början av 1900-talet. Det återstod runt 130 björnar i Sverige under 1930-talet, dessa återfanns främst i fjälltrakterna.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS