Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild från november.
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild från november. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Inställda utskottsmöten väcker kritik

Oppositionen i riksdagens utbildningsutskott riktar kritik mot regeringen och samarbetspartierna mot att flera möten ställts in under hösten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS

Utskottet ska normalt ha sammanträde två gånger i veckan, men sedan riksmötets öppnande i september har sju möten ställts in. Skälet är enligt företrädare för oppositionen att det inte har funnits några ärenden att fatta beslut om.

– Skolan är just nu i kris och är i behov av nödvändiga beslut. Vi har en regering, som i en konstellation med Centern och Liberalerna, inte får fram några konkreta förslag och det är förfärligt, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin till radion.

Hon är kritisk till att det tillsätts utredningar i stället för att presenteras förslag.

– Man tillsätter utredning efter utredning om saker vi redan vi vet. Det senaste man gjorde nu var att tillsätta en utredning om lärarutbildningarna som inte håller måttet och där vet vi redan precis vad det är som fattas i lärarutbildningarna, säger hon.

ANNONS

Utbildningsminister Anna Ekström (S) försvarar utredningarna.

– Att lägga förslag på skolans område kräver att man utreder först, innan man lägger förslaget. Vi har tyvärr erfarenheter av att det under alliansregeringens tid kom rätt mycket saker som måste ändras under resans gång. Då är det bättre att utreda ordentligt från början, säger hon.

ANNONS