"Inte fått någon begäran hämta IS-svenskar"

Den kurdiska YPG-milisen vill att Sverige hämtar svenska IS-anhängare som de har fångat i striderna.

ANNONS
|

Under sitt besök i Sverige har Nasrin Abdullah, befälhavare för YPJ, den kvinnliga delen av YPG, sagt att de har en dialog med svenska myndigheter om tillfångtagna svenska IS-anhängare. Hon vill dock inte säga vilka myndigheter det rör sig om eller hur många svenska fångar det handlar om. Totalt säger YPG att de har 300 utländska IS-anhängare från ett 40-tal länder, som fångar i sina läger i norra Syrien och i Irak.

Morgan Johansson säger att han inte vet vad uppgifterna om dialog baserar sig på. Skulle regeringen och Sverige få en formell begäran om att ta hem fångar får det hanteras då.

ANNONS

- Det första är att individerna är klart identifierade så att vi vet att det verkligen är svenska medborgare. Det andra är att om de har begått brott där så bör de ställas inför rätta där, det är ju där man har möjlighet att utreda dem, säger justitieministern som inte verkar överdrivet angelägen att få fångarna till Sverige.

TT: Slipper ni helst att ta ansvar för dem?

- Nja, vad jag vill är att personer som har begått brott ska ställas inför rätta på något sätt. Det är viktigt att man kan sända signaler att man riskerar straff om man åker till andra länder för att ansluta sig till en terrorsekt och begå fruktansvärda våldshandlingar, säger Morgan Johansson.

TT: Är det svårare att ställa dem inför rätta i Sverige?

- Det skulle kanske vara svårare att göra förundersökningar som leder till åtal och vittnena finns i Syrien och Irak. Den rättsliga processen ska, om den ska vara effektiv, genomföras där.

ANNONS

Sverige är på väg att kriminalisera samröre med terrororganisationer, men lagen dröjer ännu ett tag.

- Men de här individerna kan ju ha begått en lång rad brott där, som mord, kidnappningar, våldtäkt, mordbränder. Det är alltid effektivast att utreda det på plats.

TT
ANNONS