Explosionen har orsakat stora materiella skador på många lägenheter.
Explosionen har orsakat stora materiella skador på många lägenheter.

"Intressanta personer" i Linköpingsutredning

Polisens omfattande utredning av fredagens explosion i Linköping pågår för fullt – och någon eller några boende i den mest skadade fastigheten pekas nu ut som extra intressanta.

ANNONS
|

- Vi har kollat vilka som bor där och vissa är mer intressanta för oss än andra. Så är det generellt med personer som tidigare förekommit i våra register, säger polisens presstalesperson Björn Öberg till TT.

Han vill inte gå in på vad det rör sig om för personer och varför de är kända av polisen.

Polisens spaningsledare Magnus Skoglund säger till Expressen :

ANNONS

- I den mest skadade fastigheten finns flera intressenter för oss, både på den kriminella sidan men även folk från rättsväsendet.

Öberg kan dock inte bekräfta hans ord.

- Det får stå för honom, jag skulle inte uttrycka mig så detaljerat, säger han.

Under lördagen har polisen minskat sina avspärrningar till de värst skadade platserna.

- I dag ansluter assistans från Nationella operativa avdelningen (Noa) och vi går över i den rena utredningsfasen. Det är ett digert arbete att bena ut alla spår och tips vi fått, det blir en stor utredning, sade Björn Öberg under morgonen.

Ren tur

Larmet om explosionen kom till polisen strax efter klockan nio på fredagsmorgonen. Ett 20-tal personer skadades lindrigt och tre personer med splitter och sårskador fördes med ambulans till Universitetssjukhuset.

ANNONS

Det finns misstankar om att sprängladdningen placerats i ett cykelförråd strax utanför det flerfamiljshus som fick störst skador, bekräftar vakthavande befäl Lars-Göran Nilseryd för TT.

Enligt Öberg är det ren tur att personskadorna blev så lindriga som de blev.

- Det är helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad. Klockan 09 en klämdag borde det ha varit folk ute och gått till och från bostäderna. Hamngatan som ligger intill är en av Linköpings mest trafikerade gator, säger han.

Öberg vet inte hur många av de evakuerade som fått återvända till sina lägenheter, men säger att det åtminstone inte är aktuellt för någon att gå in i den mest skadade fastigheten för tillfället.

Känsla av tomhet

Joanne Posluszny Hoffsten bor i området och beskriver smällen som "det mest högljudda jag någonsin hört".

- Jag och min man låg i sängen och han sade att han kunde känna den (tryckvågen, reds anmärkning) där han låg.

ANNONS

Trots det har lägenheten som de bor i klarat sig väl, i förhållande till många andra. Ett fönster har förstörts i hallen.

- Men jag har en stor känsla av tomhet i dag. Det är svårt att komma i gång igen efter det här, säger Joanne Posluszny Hoffsten.

Hon upplever sig "rätt så trygg" med att bo i området.

- Samtidigt så undrar man ju om det kan hända igen.

"Känns som änglavakt"

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ser allvarligt på det som hänt.

- På något sätt känns det som att det var änglavakt, att explosionen inte fick ännu mer allvarliga skador på människor än vad den fick. Det hade lätt kunnat leda till dödsfall. Jag ser otroligt allvarligt på att detta inträffat och jag känner verkligen med de som fått sina balkonger och fönster krossade och hur obehagligt det måste kännas.

ANNONS

TT: Kan vanliga människor känna sig trygga i Sverige med tanke på det som hänt?

- Ser man på trygghetsmätningar och index så är Sverige fortfarande ett väldigt tryggt land. Det man ser senaste åren är en ganska kraftig ökning av dödligt våld, skjutningar och explosioner som ofta, och det vet vi inte i det här fallet ännu, har sin udd riktad mellan olika kriminella gäng, säger Damberg och tillägger att det ofta handlar om narkotikamarknaden och pengar där kriminella ligor gör upp med varandra.

- Det farliga här är att deras agerande lite oftare än tidigare sker i publika miljöer där människor rör sig. Det är en allvarlig utveckling och det är därför som polisen gör kraftsamlingar, inte minst i de särskilt utsatta områdena där polisen flyttar fram sina positioner, säger Damberg.

TT

ANNONS