Intresset för utlandsplugg ska väckas tidigt

ANNONS
|

Fler svenska högskolestudenter borde läsa eller praktisera en period utomlands genom att delta i utbytesprogram som Erasmus+, skriver högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) och Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR), i en gemensam debattartikel på Nyheter 24.

EU-målet är att 20 procent av dem som tar examen 2020 ska ha tillbringa en del av studietiden utomlands. Sverige har en bra bit kvar med 15 procent. Bland blivande lärare, sjuksköterskor och socionomer är andelen endast tre–fyra procent. Därför behöver tempot höjas, skriver Hellmark Knutsson och Röding.

De föreslår att intresset ska väckas tidigt, på så sätt att fler elever i grund- och gymnasieskola ges möjlighet till internationella erfarenheter genom projekt och utbyten. De vill också att vägledningen kring utbytesstudier utökas i högskolan, så att den når fler än de redan intresserade. Alla studenter ska ha goda möjligheter till utlandsstudier, oavsett vilken utbildning de valt, och arbetsgivarna borde lägga större vikt vid en sådan erfarenhet, skriver de.

ANNONS
TT
ANNONS