Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Älvsjö i Stockholm finns med på polisens lista över utsatta områden. På bilden syns polispatruller vid Älvsjö station. Arkivbild.

Invånare i utsatta områden har kartlagts

Det är stora skillnader mellan de 556 000 invånarna i Sveriges i 60 utsatta områden, och de i resten av landet, visar en kartläggning av stiftelsen The Global Village som presenteras på Dagens Nyheters debattsida.

Nästan 8 procent av invånarna i de utsatta områdena är öppet arbetslösa, jämfört med drygt 3 procent i övriga Sverige, enligt siffror som SCB har tagit fram.

För personer i åldern 20–64 är medianinkomsten 205 000 kronor om året, samtidigt som medianinkomsten i icke utsatta områden ligger på 321  000 kronor. Drygt 13 procent av hushållen i de 60 områdena har någon form av ekonomiskt bistånd.

Var tredje pojke i ett utsatt område går ut årskurs nio utan behörighet till gymnasiets yrkesprogram, och färre än hälften av samtliga elever i utsatta områden som påbörjar gymnasiet har tagit studenten efter fyra år, enligt rapporten.

I de utsatta områdena är drygt tre av fyra bostäder hyresrätter. I resten av Sverige är situationen den omvända med drygt en av fyra bostäder som är hyresrätter. Boytan är därtill i genomsnitt 15 kvadratmeter mindre i de utsatta områdena.

Tre av fyra har utländsk bakgrund.