Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Märlkräftan Dikerogammarus haemobaphes kan bli två centimeter lång.
Märlkräftan Dikerogammarus haemobaphes kan bli två centimeter lång. Bild: Simon Tytor, Medins havs- och vattenkonsulter

Invasivt kräftdjur upptäckt i sjö i Stockholm

En invasiv kräfta har upptäckts i Tullingesjön i Stockholms län. Arten är aggressiv och går inte att utrota. Nu uppmanas de som exempelvis har båt i sjön att hjälpa till så att kräftan inte sprider sig till andra vatten.

Arten i fråga, som är en märlkräfta med det latinska namnet Dikerogammarus haemobaphes, är aggressiv och riskerar att tränga ut den naturliga bottenfaunan i grunda miljöer.

Nyligen hittades den större rovmärlan, som är släkt med varianten i Tullingesjön, i Vättern. Båda två placerar sig i högsta kategorin i den svenska riskklassificeringen av främmande arter, vilket innebär att de kan orsaka stora problem för andra djur och växter.

"Att utrota arten när den kommit till en sjö är inte möjligt, men att den nu har upptäckts ger oss möjlighet att tillsammans hindra spridning till andra vatten" säger Jennie Barthel Svedén, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

För att förhindra spridning av märlkräftan och andra invasiva arter uppmanas den som har båt eller utrustning att tömma dessa på vatten och därefter låta torka i ett par dagar innan de flyttas till ett nytt vatten. Man ska också se till att rengöra både båtar och utrustning från växtdelar, djur och sediment före en flytt.