Moderaterna tappar, medan Centerpartiet har ett fortsatt stöd på åtta procent. Liberalerna skvalpar kring riksdagsspärren. Arkivbild.
Moderaterna tappar, medan Centerpartiet har ett fortsatt stöd på åtta procent. Liberalerna skvalpar kring riksdagsspärren. Arkivbild.

Ipsos: M fortsätter tappa väljarstöd

ANNONS
|

Väljarnas partisympatier är som mest rörliga på högerkanten, bland de partier som inte står bakom januariavtalet. Det visar Dagens Nyheter och Ipsos aprilmätning.

- Det är på högersidan det mesta händer och allt som sker där verkar i nuläget vara till KD:s fördel, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Kristdemokraterna lockar väljare från både Moderaterna och Sverigedemokraterna. Moderaterna tappar i sin tur väljarstöd även till Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, enligt mätningen.

ANNONS

- Nu har Moderaterna satt i gång ett förnyelsearbete och tillsatt en idéprogramsgrupp med kända namn men frågan är hur stort tålamodet är inom partiet, säger Nicklas Källeberg till Dagens Nyheter.

För tredje månaden i rad är Moderaterna omsprungna av Sverigedemokraterna, ett parti som i sin tur har gått tillbaka till samma nivå som vid valet.

TT

Fakta: Aprilmätningen

DN/Ipsos har den 9–22 april intervjuat 1486 röstberättigade väljare. 492 intervjuer gjordes per telefon med ett slumpmässigt urval. 994 gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Andel osäkra bland de svarande var 12 procent.

Siffrorna inom parentes redovisar resultat i marsmätningen.

Socialdemokraterna 27 (27)

Sverigedemokraterna 17 (19)

Moderaterna 16 (18)

Kristdemokraterna 12 (9)

Vänsterpartiet 10 (10)

Centerpartiet 8 (8)

Liberalerna 4 (4)

Miljöpartiet 4 (4)

Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt.

Frågan som ställdes: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”.

DN/Ipsos redovisar väljarstöd avrundat till heltal för att undvika fokus på små förändringar som kan vara slumpmässiga. Opinionsmätningar är alltid förknippade med viss osäkerhet. För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos

ANNONS