Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isbrytaren Frej assisterar ett tankfartyg i Bottenhavet. Arkivbild.

Isläget lindrigare än vanligt

En ovanligt lindrig vinter ser ut att avsluta isbrytarsäsongen tidigt i år.

Sjöfartsverkets isbrytare, som varit i drift sedan julhelgen, ser ut att avrunda säsongen tidigare än vanligt. Försäsongen med varmt väder har satt sina spår, menar Amund E.B. Lindberg, driftledare vid isbrytarledningen på Sjöfartsverket.

- Det har varit väldigt lindrigt i år. För svensk del är det nog extremt lindriga förhållanden och det är en konsekvens egentligen av den varma sommaren vi hade, säger han.

För närvarande har Sjöfartsverket två statsisbrytare i drift, båda i Bottenviken. De resterande tre isbrytarna samt en av Sjöfartsverkets inhyrda resurser har avslutat sitt arbete.

Normalt sett börjar isbrytarna sin säsong i december och brukar avsluta i mitten på maj. Den statliga isbrytningstjänsten har ett krav om att kunna leverera isbrytning från den 15 november till den 1 juni.

Jämfört med förra året är isen mindre utbredd i år. Amund E.B. Lindberg tror att isbrytarna kan avsluta sitt arbete för säsongen redan i april.

- I slutändan blev det en ganska stor isutbredning förra året, då hade vi också ett assisteringsbehov ganska långt fram på säsongen och gjorde sista insatsen i början på maj, säger han.