Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Islamistiska extremister har jobbat på ett Sis-boende i Västsverige. Arkivbild.

Islamistiska extremister jobbade med ungdomar

Flera män med kopplingar till islamistisk extremism har jobbat på ett boende för utsatta tonåringar, tillhörande Statens institutionsstyrelse (Sis), i Västsverige. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

- De har en tydlig missionerande, religiös och salafistisk inriktning. Vissa har också varit med och rekryterat till extremism. Då tycker jag att det är direkt olämpligt att de har kontakt med ungdomar som har psykosociala problem, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, till Ekot.

Männen har hyllat IS på Facebook och knutits till organisationer som skickat medlemmar till Syrien och Irak för att strida för IS.

Sis beklagar det inträffade och förklarar att de inte har tillgång till Säpos register, då tjänsterna inte är säkerhetsklassade.

- Det ska inte vara så naturligtvis, men det är väldigt svårt att upptäcka eftersom personerna inte har pratar om det här – det är väldigt små tecken som vi måste upptäcka och se, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig på Sis, till SR.