It-attacker från främmande makt vanliga

Utländska it-attacker mot svenska intressen är mer eller mindre vardagsmat. Åtminstone enligt några tunga inlägg under försvarsutskottets öppna utfrågning i riksdagen om cybersäkerhet.

ANNONS
|

- Vi ser ett mycket stort antal angrepp från utländska statsaktörer, de visar en utomordentlig målmedvetenhet när det gäller att systematiskt hacka sig in i våra viktigaste system. Ändå ser vi inte allt, sade Charlotta Gustafsson, överdirektör på Försvarets radioanstalt (FRA).

Klassiskt spionage

Hon beskrev FRA:s verksamhet och erfarenheter på området för cybersäkerhet i generella termer och över tid, utan att nämna hemvisten för de "utländska statsaktörer" hon talade om. Men hon gav en bild av att dessa aktörers förmågor, resurser och uthållighet är omfattande och att de ägnar sig åt klassiskt spionage, jakt på information av olika slag och försök till sabotage.

ANNONS

- Vissa utländska statsaktörer är också intresserade av vapensystem och man vill också genom kunskap om svensk försvarsförmåga utveckla sitt eget uppträdande, sade Gustafsson.

Hon tillade att internet har gjort det så mycket enklare, billigare och riskfriare än tidigare metoder.

Sabotera samhället

- En annan fullt tänkbar strävan är att genom skadlig kod sabotera vårt samhälle så att vi inför en militärt skärpt situation, ska mista de funktioner som vi behöver för att kommunicera, handla mat eller värma våra bostäder, sade FRA:s överdirektör.

USA och Storbritannien gick häromdagen ut med en öppen varning om att Ryssland understödjer hackare som infekterar routrar över hela världen och att det har pågått i flera år.

Säpos nye generaldirektör Klas Friberg sade, när han i utskottet fick frågan om vad som är känt i Sverige om det, att tillvägagångssättet är känt sedan länge. Men någon specifik varning har inte Sverige fått i dagarna, åtminstone vad han känner till.

ANNONS

Pekar ut Ryssland

På frågan om vilka länder det är som ägnar sig åt olika påverkansoperationer svarade Friberg att det är Ryssland, i första hand.

- Det land som har avsikt, förmåga och uthållighet är Ryssland. Och det handlar om hela spannet av påverkansoperationer, sade Friberg.

Kreml avfärdar Storbritannien och USA:s anklagelser om att regeringsunderstödda ryska hackare har infekterat routrar över hela världen.

- Vi vet inte vad dessa nya anklagelser är baserade på, säger den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.

TT

Fakta: FRA

Försvarets radioanstalt (FRA) finns på Lovön utanför Stockholm.

FRA ägnar sig framförallt åt signalspaning.

Signalspaning syftar till att ge beslutsunderlag i frågor som berör utrikes- säkerhets- och försvarspolitik.

Det handlar alltid om att kartlägga utländska förhållanden

Signalspaning kan användas för information om:

andra länders militära förmåga

om kvalificerade IT-angrepp från andra länder

om internationell terrorism.

FRA får signalspaningsuppdrag från:

Regeringen

Regeringskansliet

Försvarsmakten

Säkerhetspolisen (Säpo)

Polisens Nationella operativa avdelning NOA.

Källa: FRA:s årsberättelse för 2018

ANNONS