Det har varit stora nätverksstörningar i region Sörmland och i Västra Götalandsregionen. Arkivbild på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Det har varit stora nätverksstörningar i region Sörmland och i Västra Götalandsregionen. Arkivbild på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Bild: Per Karlsson / TT

It-haveri i flera regioner – vården drabbad

Region Sörmland drabbades av en stor nätverksstörning på tisdagen, men problemet åtgärdades under eftermiddagen.
I Västra Götalandsregionen inträffade ett omfattande systemfel, som nu ska ha löst sig.

ANNONS
|

Sjukhus, vårdcentraler och folktandvård påverkades av nätverksstörningen i Region Sörmland som upptäcktes strax före klockan 07 på tisdagen. Problemen gjorde det även svårt att nå vårdcentralerna via telefon. Regionen gick upp i stabsläge när felet upptäcktes.

"Full drift"

Under dagen förbättrades läget.

– Läget just nu är att vi har full drift. Nätverket fungerar överallt i alla verksamheter. Vår it-avdelning har kopplat upp en ny server som vi nu ligger mot och allt tycks fungera, säger Birgitta Barkne Nilsson, sjukvårdsledare i Region Sörmland till TT vid 15.30-tiden.

Hon säger att all akut vård har fungerat som vanligt under dagen, men vissa planerade besök har ställts in. Vad som orsakade den omfattande störningen är fortfarande oklart.

ANNONS

Vid 17-tiden meddelade regionen att man inte längre var i stabsläge. De patienter som fick sina besök inställda under dagen kommer att bli kontaktade och få en ny tid inplanerad.

"Ett rent systemfel"

Även Västra Götalandsregionen drabbades under tisdagsmorgonen av ett stort dataavbrott. Felet, som upptäcktes vid 08-tiden, gjorde att flera privata vårdcentraler inte kunde logga in i regionens system.

– Vi har haft ett problem med ett datasystem som ger åtkomst till journaler, att skriva recept och allt sånt där, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på regionen.

Sedan 10.30-tiden ska dock alla system åter vara i gång igen.

– Det handlar inte om något externt dataintrång, utan ett rent systemfel, säger Thomas Schulz Rohm.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS