Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Sverige i helgen. Arkivbild.

Japans premiärminister till Sverige

Japans premiärminister Shinzo Abe kommer till Sverige i helgen. Ekonomiskt samarbete och de politiska spänningarna i området står på agendan.

Abe träffar såväl statsminister Stefan Löfven (S) som företrädare för det svenska näringslivet. Överläggningarna gäller bland annat fördjupat ekonomiskt samarbete och innovation.

- Det här är ett viktigt möte både ur en industriell och ur en teknologisk synpunkt. Vi ska bland annat diskutera hur Sverige och Japan i fortsättningen kan samarbeta med att ta fram ny klimatvänlig teknologi, säger Stefan Löfven.

Han säger att Japan är viktigt ur ett geopolitiskt perspektiv.

- Vi ser ju en ökad spänning i området, inte minst efter att Nordkorea precis har skjutit upp en missil. Det är väldigt allvarligt. Jag har ännu inte fått vidimerat att det är en långdistansrobot, men i vilket fall ökar det oron i hela området. 

Att Sverige och Japan nästa år firar 150 år av diplomatiska förbindelser kommer också upp på mötet, meddelar statsrådsberedningen. Dessutom behandlas FN:s säkerhetsråd där både Sverige och Japan är medlemmar under året.

- Nu när Sverige sitter i FN:s säkerhetsråd blir vår diskussion med Shinzo Abe väldigt viktig i arbetet att minska spänningarna och minska risken för konflikter i området, säger Stefan Löfven.

Mötet sker i anslutning till G20-mötet i Hamburg som arrangeras 7-8 juli.